Sadonkorjuu on kulinaristin parasta aikaa. Kausi tuo tullessaan mitä upeampia tuoreita aineksia, joiden käyttöön vain mielikuvitus on rajana. Nämä amerikkalaisen keittiön inspiroimat reseptit kokoavat yhteen syksyn syvimpiä makuja ja värejä. Syksyisen Vegepalstan on suunnitellut Veggi-blogin Hanna Majaniemi, joka kokkailee makuja maailman joka kolkasta.
Lämpimät balsami-vaahterasiirappijuurekset
Reilu 2 kg valitsemiasi juureksia, esim.
bataattia
porkkanaa
perunaa tai palsternakkaa
punajuurta
punasipulia
Kastike
6 rkl balsamiviinietikkaa
½ dl oliiviöljyä
½ dl vaahterasiirappia
1 rkl tuoretta timjamia
1 tl merisuolaa
1 tl mustapippuria
(Ravintohiivahiutaleita maun mukaan)
- Pese, kuori ja pilko kasvikset kuutioiksi ja laita kulhoon. Sekoita mukaan merisuola, mustapippuri, balsamiviinietikka, vaahterasiirappi, timjami ja ravintohiivahiutaleet. Paista 220 asteessa, kunnes kasvikset ovat pehmeitä.
Pumpkin Spice
3 tl jauhettua kanelia
2 tl jauhettua inkivääriä
2 tl jauhettua muskottipähkinää
1 ½ tl jauhettua maustepippuria
1 ½ tl jauhettua neilikkaa
- Sekoita mausteet keskenään, kaada ilmatiiviiseen astiaan tai pussiin ja säilytä huoneen lämmössä, valolta suojassa. Vinkki! Mausteseos toimii loistavasti myös kauramaitoon tehdyssä lattessa.
Pumpkin spiced maustekakku
5 dl vehnäjauhoja (+ tarvittava määrä kakkuvuoan jauhottamiseen)
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 rkl omenaviinietikkaa
1 tl kanelia
2 tl pumpkin spice -mausteseosta
1/2 tl suolaa
400 g kurpitsapyreetä
1 dl omenasosetta
2 dl kasvimaitoa
2,5 dl ruokosokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 dl maidotonta jugurttia
- Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota kakkuvuoka.
- Sekoita kuivat aineet keskenään. Kaada kasvimaito toiseen kulhoon ja lisää viinietikka. Anna tekeytyä noin vartti ja lisää sen jälkeen kurpitsa- ja omenapyree.
- Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää jugurtti ja jatka vatkaamista hetki. Lisää kurpitsaseos, jonka jälkeen vähitellen kuiva-aineseos samaan aikaan varovasti nostellen, kunnes taikina on tasaista.
- Kaada taikina kakkuvuokaan ja tasoita pinta. Paista kunnes kakku on läpikypsää, noin 50–90 min vuoasta riippuen (testaa kypsyys puutikulla).
- Jäähdytä kakkua vähintään 20 minuuttia ja kumoa sitten lautaselle. Koristele tuorejuustokuorrutteella tai pölytä päälle hento kerros tomusokeria.
- Vegaaninen tuorejuustokuorrute
Vatkaa maidoton tuorejuusto vaniljan ja tomusokerin kanssa tehosekoittimella massaksi. Lisää kasvimaitoa ruokalusikallinen kerrallaan sekoittaen koko ajan, kunnes kuorrute saavuttaa halutun koostumuksen. Kaada täysin jäähtyneen kakun päälle ja tarjoile.
Reseptit ja kuvat: Hanna Majaniemi / Veggi
Lisää reseptejä löydät Veggin nettisivulta ja Instagram-tililtä (linkit aukeavat uusiin välilehtiin).
Tilaa Animalia-lehti
Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 3/2020. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).