Liettuan turkistarhauskielto varmistui 

Liettuan presidentti on vahvistanut lain turkistarhauksen kieltämiseksi. Liettuan parlamentti äänesti turkistarhauskiellon puolesta äänin 68–25 viime viikolla.  

Presidentti Gitanas Nausėdan allekirjoituksen myötä Liettuasta tulee Euroopan unionin 20. maa, joka on kieltänyt turkistarhauksen kokonaan tai osittain. Vuonna 2022 Liettua oli Euroopan kolmanneksi suurin minkintuottajamaa.  

Lain mukaan Liettuan jäljellä olevien turkistarhojen on lopetettava toimintansa vuoteen 2027 mennessä. Liettuassa on tällä hetkellä noin 40 minkki- ja 30 chinchillatarhaa.  

Liettuan turkistarhauskielto on seurausta kansalaisjärjestöjen, aktivistien ja kansalaisten vuosien työstä tarhauskiellon eteen. Tarhauskieltoa on Liettuassa ajanut muun muassa Fur Free Alliancen jäsenjärjestö Tušti Narvai. Myös Animalia on Fur Free Alliancen jäsen.  

Kuluneella viikolla Fur Free Alliancen jäsenjärjestöt lähettivät kirjeitä presidentille kannustaen häntä vahvistamaan turkistarhauksen kieltävän lain. Myös Animalia vetosi presidenttiin turkistarhauskiellon puolesta.  

Liettuan turkistarhauskielto liittää sen osaksi eurooppalaista kehitystä. Turkistarhauksen ovat kieltäneet esimerkiksi Baltian maat Viro ja Latvia sekä muista Euroopan maista muun muassa Norja, Itävalta, Italia, Ranska ja Iso-Britannia.  

Turkistarhauskielto on vireillä tai parlamentaarisessa keskustelussa Ruotsissa, Puolassa, Romaniassa ja Bulgariassa. Lisäksi Euroopan unionin laajuinen turkistarhauskielto on käsittelyssä Euroopan parlamentissa yli 1,5 miljoonaa allekirjoitusta keränneen Fur Free Europe -kansalaisaloitteen myötä.

Kuva: istock.com / Jillian Cooper

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: