Lihan kulutus ja tuotanto laskusuunnassa 

Liha- ja maitotuotteiden kulutus ja tuotanto vähenivät vuonna 2022, ja niiden ennustetaan supistuvan edelleen myös vuonna 2023. 

Kustannusten nousu ja sen myötä kohonneet tuottaja- ja kuluttajahinnat ovat saaneet aikaan muutoksia Suomen lihamarkkinoilla. Vuonna 2023 lihantuotanto alenee ennusteiden mukaan lähes kolme prosenttia. 

Alustavien laskelmien mukaan naudan-, sian-, lampaan- ja siipikarjanlihaa kulutettiin vuonna 2022 noin 75 kiloa henkilöä kohti. Alustavien lukujen mukaan naudanlihaa kulutettiin viime vuonna noin 17 kiloa, sianlihaa lähes 29 kiloa, lammasta 0,5 kiloa ja broilerinlihaa noin 28,3 kiloa henkilöä kohti. 

Vuonna 2022 suurimmat laskut koettiin naudanlihan kulutuksessa ja sianlihan tuotannossa. Pitkään vakaana jatkunut naudanlihan kulutus lähti viime vuonna voimakkaaseen laskuun. Naudanlihan tuotannon odotetaan vähenevän vuonna 2023 noin kaksi prosenttia eli saman verran kuin edellisvuonna. 

Sianlihan tuotannon odotetaan supistuvan eniten, runsaat viisi prosenttia.  Poikkeuksellisesti nyt myös broilerinlihan tuotannossa ennustetaan tapahtuvan laskua. Broilerin hinta on kallistunut tuotantokustannusten nousun takia.  

Moni maitotila lopettaa 

Maitoa tuotettiin Suomessa viime vuonna kaksi prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna, ja tuotannon arvioidaan jatkavan laskuaan myös tänä vuonna. Tuotannosta luopumisessa nähtiin toinen peräkkäinen voimakkaan luopumisen vuosi, kun lähes kahdeksan prosenttia eli vajaa 400 tilaa lopetti maidontuotannon viime vuoden aikana. Maitoa tuotti vuoden 2022 lopussa 4 572 tilaa. Nestemaitojen kulutus laski edellisvuodesta noin kuusi prosenttia. Maitotuotteiden kokonaiskulutuksesta maitoa syödään huomattavasti enemmän kuin juodaan. 

Vuonna 2023 kananmunien kulutuksen ja tuotannon ennustetaan pysyvän likimain samalla tasolla kuin edellisvuonna. Kananmunien kulutus nousi vuonna 2020, mutta laski vuosina 2021 ja 2022. 

Lue lisää (muualla verkossa) 

Luonnonvarakeskus. Maa- ja elintarviketalouden suhdannekatsaus 2023.

Kuva: iStockphoto.com / altmodern

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: