Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan Suomen lihantuotanto oli yhteensä 389 miljoonaa kiloa vuonna 2023. Määrä on kolme prosenttia vähemmän kuin vuonna 2022.
Naudanlihan tuotanto lisääntyi kaksi prosenttia, vaikka naudanlihan tuotannon odotettiin vähenevän vuonna 2023 noin kaksi prosenttia. Sianlihan tuotanto väheni seitsemän prosenttia, eli hiukan enemmän kuin oli ennustettu. Myös broilerinlihantuotanto laski kahdella prosentilla.
Suomessa teurastettiin teurastamoissa kaikkiaan 81 680 212 eläintä. Broilereita kasvatettiin lihaksi 79 634 120 yksilöä, mikä on 2,5 miljoonaa lintua vähemmän kuin edellisenä vuonna. Sikoja teurastettiin 1 727 846 yksilöä. Nautoja puolestaan teurastettiin kaikkiaan maidon- ja lihantuotannossa 311 958 yksilöä. Loput tapetut eläimet olivat lampaita, vuohia ja hevosia. Kotiteurastusmääriä ei tilastoida.
Teurastettujen eläinten määrä on pitkään ollut voimakkaassa kasvussa. Ensimmäistä kertaa määrä on yksilöittäin mitattuna miljoonia vähemmän kuin edellisvuosina. Määrä on nyt samoissa lukemissa kuin 2019–2020 vuosien välillä. Lihantuotanto kiloissa tarkasteltuna kääntyi laskuun jo toissa vuonna.
Lue lisää (muualla verkossa)
Luonnonvarakeskus. Lihantuotanto 2023.
Animalia. Eläintuotanto.
Animalia-media 25.5.2023. Lihan tuotanto ja kulutus laskusuunnassa.
Kuva: Jo-Anne McArthur / We Animals Media