On taas juuresten aika. Kausiruokaan ja villivihanneksiin erikoistunut Kun ketunleivät kukkivat -blogin Heidi Perämäki suunnitteli Animalialle satokauteen sopivan menun, jossa lempeä keitto saa potkua chilisiemenistä ja ihanat ruusukaalit maustetaan sinapilla. Pirteä porkkana-rakuunahillo sopii tuoreen leivän tai vegejuustojen kylkeen.
Papu-juureskeitto & paahdetut chilisiemenet
1 kg jauhoista perunaa
500 g lanttua
2 purkkia (yht. 460 g) käyttövalmiita, isoja valkoisia papuja
1 l vettä
2,5 dl kasvipohjaista ruokakermaa
2 tl suolaa
1 rkl sipulijauhetta
1 tl valkosipulijauhetta
Lisäksi
0,5 dl kurpitsansiemeniä
0,5 dl auringonkukansiemeniä
1 rkl oliiviöljyä
1–2 tl chilihiutaleita
- Kuori ja paloittele perunat sekä lantut. Lantut kypsyvät perunoita hitaammin, joten paloittele ne perunoita pienemmiksi.
- Laita lanttupalat kattilan pohjalle, perunat niiden päälle ja kaada vesi päälle. Mausta suolalla. Keitä kasvikset kypsiksi.
- Ota keitinvesi talteen. Lisää perunoiden ja lanttujen joukkoon valutetut ja huuhdellut pavut sekä kasvikerma. Soseuta kasvikset sauvasekoittimella. Lorauttele samalla joukkoon keitinvettä, kunnes saat keitosta halutun paksuista. Mausta valkosipuli- ja sipulijauheella sekä lisää vielä tarvittaessa suolaa.
- Lisää siemenet kuumalle, kuivalle pannulle ja paahda niihin kaunis väri. Kun siemenissä on haluttu paahde, lisää oliiviöljy ja chilihiutaleet. Nosta pannu pois liedeltä ja sekoittele chilisiemeniä pannulla vielä hetki.
- Ripottele valmiita chilisiemeniä keittoannoksen päälle.
Sinappihunnussa paahdetut ruusukaalit
400 g ruusukaalia
0,5 dl makeahkoa sinappia
0,5 dl oliiviöljyä
1 rkl seesaminsiemeniä
suolaa & mustapippuria maun mukaan
- Poista ruusukaaleista uloimmat lehdet. Leikkaa kannat pois ja halkaise kerät.
- Sekoita kaalit, öljy ja sinappi keskenään kulhossa, mausta suolalla ja mustapippurilla ja kaada uunivuokaan. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä.
- Paahda 200 asteisen uunin ylätasolla noin 20 minuuttia (voit sekoittaa kerran puolivälissä), kunnes kaalit ovat saaneet kauniin pinnan.
Rakuuna-porkkanahillo
250 g porkkanaa kuorittuna ja paloiteltuna
1 appelsiinin mehu hedelmälihoineen (n. 1 dl)
1/2 sitruunan mehu (n. 0,5 dl)
1,5 dl hillosokeria
2 tl kuivattua rakuunaa
- Keitä kuoritut, pieneksi paloitellut porkkanat vähässä vedessä (noin 2 dl) täysin kypsiksi ja kaada ylimääräinen vesi pois. Soseuta porkkanat.
- Purista appelsiinista mehu, ota myös hedelmäliha talteen ja sekoita se mehuun.
- Purista sitruunasta mehu. Lisää mehut, hillosokeri sekä rakuuna porkkanasoseeseen ja keitä miedolla lämmöllä 10 minuuttia.
Tarjoa hilloa esim. vegaanisten juustojen ja maalaisleivän kera.
Reseptit ja niiden kuvat: Heidi Perämäki.
Kun ketunleivät kukkivat -verkkosivut (linkki avautuu uuteen välilehteen).
Facebook (linkki avautuu uuteen välilehteen).
Instagram (linkki avautuu uuteen välilehteen).
Tilaa Animalia-lehti
Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 3/2023. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).
Kuva: Unsplash / Sebastian Coman Photography.