Luolakoirakokeet tulisi kieltää harrastajien vastustuksesta huolimatta

Micaela Morero

Luolakoirien taipumuskokeet nousivat suuren yleisön tietoisuuteen maaliskuussa 2023. Silloin Oikeutta eläimille julkaisi saamansa videot luolakoirien taipumuskokeiden julmuudesta syksyltä 2022.  

Taipumuskokeessa elävä kettu odottaa vanerista rakennetussa, luolaa mallintavassa käytäväverkostossa koiraa. Koira tarkastaa luolaston ja painostaa kettua. Sääntöjen mukaan kontaktia eläinten välille ei pitäisi syntyä. Videot kuitenkin osoittivat toista: koirat pääsivät puremaan kettuja. Kokeessa yksi kettu voi joutua jopa tunnin ajan luolakoirien ahdistamaksi.  

Elävien kohde-eläinten käyttö aiheuttaa niille kärsimystä. Koetta valvoo eläinlääkäri. Hän saa korvauksen kokeen järjestäjältä, jonka toimintaa hänen pitäisi samalla valvoa. Lisäksi sekä kokeessa että itse metsästyksessä on riskejä myös koiran hyvinvoinnille, jos saaliseläin puolustautuu.  

Maa- ja metsätalousministeriön alainen seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta, jossa Animalialla on edustus, on jo helmikuussa 2023 sekä aiemmin vuonna 2016 kannattanut luolakoirien taipumuskokeiden kieltämistä. 

Kennelliitto vaikuttaa haluttomalta elävien kettujen käytön kieltämiseen 

Myös kettujen pito-olosuhteet kokeiden välillä aiheuttavat niille vakavia hyvinvointiongelmia. Ruokavirasto päätti talvella, että luolakokeita varten pidettävien kettujen pitäminen turkistarhahäkeissä ei ole enää sallittua. Päätös perustui hovioikeuden antamaan aiempaan tuomioon yhdelle kettujen omistajalle. 

Videoiden tultua julki Kennelliitto ilmoitti keskeyttävänsä luolakoirakokeet. Kennelliiton valtuustokokouksessa marraskuussa tullaan päättämään kokeiden jatkosta ja mahdollisista sääntömuutoksista. Tällä hetkellä kaikki viittaa kuitenkin siihen, että luolametsästyksen harrastajilla ei ole halua elävien kettujen käytön kieltämiseen luolakokeissa. 

Animalia jatkaa luolakokeiden täyskiellon vaatimista. 

Tilaa Animalia-lehti

Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 3/2023. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Kuva: iStock.com / Emils Vanags.

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: