Lupaavia eläinuutisia Virosta

Kadri Taperson

puheenjohtaja, Loomus

Virossa saavutettiin yhdeksän vuoden työn jälkeen villieläinkielto sirkuksissa ja viihdetapahtumissa. Lakiin tullaan kirjaamaan positiivilista lajeista, joita sirkuksissa ja näyttelyissä voi tästä lähtien käyttää. Positiivilistalla ovat esimerkiksi kissat, koirat, hevoset ja tuotantoeläimet, mutta villieläinten käyttö kielletään.

Tämä ei ole ainoa asia, jota Viron eläinsuojelijat ovat ajaneet. Vuosi sitten kävimme toisen eläinjärjestön kanssa läpi Viron eläinsuojelulakia ja totesimme, että kaikista vakavimmat puutteet ovat eläinsuojeluvalvonnassa. Emme voi olla varmoja, että lakia noudatetaan tai sen noudattamista valvotaan tarpeeksi. Samoin kuten Suomessa, ei Virossakaan eläinsuojelijoilla ole valvonta- tai edustusoikeutta eläinten puolesta, vaan eläintä edustaa aina omistaja, joka voi olla pääasiallinen lainrikkoja eläinsuojelurikostapauksissa.

Loomus perusti puolitoista vuotta sitten eläinsuojelujärjestöjen verkoston, jonka avulla tavoitteiden saavuttaminen helpottuu. Loomus aikoo tehdä nyt myös entistä enemmän yhteistyötä Viron Eviran (Veterinaar- ja Toiduamet) kanssa, sillä virastolla on suuria suunnitelmia seuraavalle vuodelle. Haluamme olla näissä suunnitelmissa mukana ja tietää, mitä juuri eläinsuojeluvalvontaan liittyen tapahtuu.

Olisi hienoa, jos meillä olisi enemmän resursseja aloittaa eläinlakikampanjointi täällä samalla tavalla kuin Suomessa on tehty. Haaveilen, että voisimme myös kirjoittaa oman Uusi eläinlaki -kirjan. Myös Virossa eläimet ovat lainsuojattomia. Meillä jatkuvan juomaveden saanti turkiseläimille on kyllä pakollista, ja on uskomatonta, että siitä edes puhutaan. Tiedämme eläimistä jo niin paljon. Meidän eläinsuojelulakimme on uudempi kuin Suomessa, mutta silti se lain osa, jossa missäaan lajityypillisestä käyttäytymisestä, tekee laista ikään kuin vitsin. Mitä se ei valitettavasti ole.

Turkistarhauksen kieltoon ei suhtauduttu Viron parlamentissa kovin hyvin viime kesänä, kun siitä äänestettiin. Olemme aloittaneet kuitenkin kampanjoinnin jo uudestaan. Virossa pidettiin lokakuussa kunnallisvaalit. Lähetimme vaalien alla eläinsuojelua koskevan kyselyn 7 000 ehdokkaalle. Vastauksista näkee, että turkistarhauksen vastustus on kasvussa. Voi hyvinkin olla, että turkistarhauksen kiellosta äänestetään uudelleen vielä keväällä.

Kadri Taperson on virolaisen eläinsuojelujärjestön Loomuksen puheenjohtaja.
Vieraileva kolumnisti Kadri Taperson. Kuva: Annika Lepp.

Tilaa Animalia-lehti

Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 4/2017. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: