Luvat peruttu – suljetaanko Attican delfinaario?

Susanna Lindstedt

Markkinointiviestinnän harjoittelija

Attican alueen viranomaiset Kreikassa peruivat perjantaina 13. maaliskuuta Attica Zoological Parkin delfinaarioluvan.

Päätös on seurausta järjestöjen, tutkijoiden, aktivistien ja lukuisten kansalaisten pitkäaikaisesta työstä merinisäkkäiden puolesta. Erityisesti Dolphinaria-Free Europe (DFE) on vaatinut jo vuosia laittomien delfiininäytösten lopettamista Kreikassa. Myös Animalia on vuosia ajanut delfinaarioiden lopettamista Suomessa sekä maailmalla. Animalia suhtautuu kriittisesti kaikenlaiseen eläinten viihdekäyttöön.

Särkänniemen delfiinit Veera, Leevi, Delfi ja Eevertti siirrettiin Atticaan vuonna 2016 useiden tahojen vastalauseista huolimatta. Jo silloin oli perusteltua pelätä, että puisto ei pysty tarjoamaan Särkänniemen delfiineille kunnollista huolenpitoa. Ennen siirtoa Animalia vaati, että Särkänniemi pitäisi eläinten omistajuuden itsellään, jolloin heillä olisi ollut päätäntävaltaa eläinten turvapaikan saamiseksi sellaisen valmistuttua. Kun Särkänniemi antoi delfiinit Atticalle, se menetti sananvaltansa delfiineihin liittyvissä päätöksissä.

Työ esitysten kieltämiseksi käynnistyi jo vuonna 2010, kun delfiinejä kuljetettiin laittomasti Liettuasta Kreikkaan ja esitykset Attican eläinpuistossa käynnistyivät. Viihteelliset eläinesitykset on Kreikassa kielletty jo vuonna 2012, minkä vuoksi eläinpuisto on kutsunut esityksiä opetuksellisiksi näytöksiksi. Jo vuonna 2017 on vahvistettu puiston rikkoneen edellä kuvattua lakia, ja samana vuonna puistossa kuoli myös Särkänniemestä siirretty Delfi. Vuonna 2019 viranomaiset tekivät DFE:n painostuksesta uuden tarkastuksen ja puistoa kehotettiin lopettamaan lainvastaiset esitykset. Tällä ei kuitenkaan ollut vaikutusta.

Pitkän työn tuloksena toteutunut delfinaarioluvan peruuttaminen ja esitysten keskeyttäminen Attican eläinpuistossa ovat voitto kaikille niille, jotka ovat vuosia vaatineet esitysten ja delfiinien vankeuden lopettamista. Animalia seuraa tilannetta ja raportoi erityisesti delfiinien kohtaloon liittyen heti, kun uutta tietoa saadaan.

Kuva: Daniel Turner

Lähteet (muualla verkossa)

Dolphinaria-free Europe 17.3.2020. The Region of Attica revokes the license of Attica Zoological Park’s dolphinarium.

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: