Miten ruokkia lemmikkieläin eettisesti? 

Noira Martiskainen

Arvioiden mukaan lemmikkieläimet syövät viidesosan maailmassa tuotetusta lihasta, kala mukaan lukien. Olisiko lihateollisuuden eettistä kuormitusta mahdollista pienentää lemmikin terveydestä tinkimättä? Tutkijan mukaan täydellisiä vastauksia ei ole – ainakaan vielä. 

”Eläinten ruuaksi ei tuoteta erikseen lihaa, vaan siihen jauhetaan ihmisiä varten tuotetun lihan jätteet. Länsimaissa me syömme enää lähinnä eläimen lihakset”, dosentti Anna Hielm-Björkman Helsingin yliopistosta kertoo. 

Hän tarkentaa, että elintarvikelaatuisessakin eläinten ruuassa kyse on samasta teurasjätteestä, jonka puhtaudesta on huolehdittu ihmisille kelpaavin standardein. 

Lemmikkiruokateollisuus on kuitenkin jättimäistä liiketoimintaa. Jätteen myyminen eteenpäin tukee eläintuotannon kannattavuutta. Ongelmia on myös kalastusteollisuudessa, jonka ihmisille kelpaamattomasta saaliista iso osa tarjoillaan lemmikeille. 

Ruotsinkielisen kauppakorkeakoulun Hankenin apulaisprofessori, ihmisten ja muiden eläinten suhdetta muun muassa organisaatioissa tutkiva Linda Tallberg on hakenut ruokakysymykseen vastausta. Tallberg ruokki löytökoiraansa ensin kalaa sisältävällä ruualla, kunnes tuli tietoiseksi myös kalojen kokemista tunteista ja kivusta. 

Neljä vuotta sitten hän siirtyi vegaaniruokaan. Hän kertoo, että suurikokoinen seniorikoira on verikokeidenkin perusteella hyvässä kunnossa. Suomessa eläinlääkärit eivät kannata vegaaniruokaa ja eläinkaupat eivät sitä myy, joten hän joutui etsimään pitkään tietoa ja oikein koostettua ruokaa ulkomaisilta verkkosivuilta. 

Lemmikkien ruokinta vaatii tarkkuutta 

Eläinlääkäri Anna Hielm-Björkman on tutkinut koirien ravitsemusta jo pitkään. Hän ei usko, että lihansyöjä voi oikein hyvin, jos ruokaan ei lisätä jotakin eläinperäistä. Hän sanoo suomalaisen lihaa ja kasviksia sisältävän raakaruuan olevan terveellisin vaihtoehto. 

”Kissa tai koira voi selvitä vegaaniruualla, kun siihen on valmistusvaiheessa lisätty oikeissa suhteissa ravintoaineita, joita löytyy luonnossa vain eläinkudoksissa ja joita se välttämättä tarvitsee”, hän sanoo. 

Lemmikkiruokateollisuuden ongelmista Hielm-Björkman ja Tallberg puhuvat kuin yhdestä suusta. Huima valtaosa on kolmen ylikansallisen yhtiön hallussa, erimerkkiset ja -hintaiset pakkaukset saattavat sisältää aivan samaa tavaraa, ja yhtiöt kiertävät koostumusmääräyksiä harhaanjohtavilla pakkausmerkinnöillä. 

Allergisen eläimen omistaja ei välttämättä saa varmuutta ruuan sisällöstä. Eurooppalaisessa lemmikkiruuassa ei saa olla lopetettuja kissoja ja koiria eikä auton alle jääneitä villieläimiä, mutta esimerkiksi amerikkalaisesta kuivaruuasta näidenkin dna:ta on löytynyt. 

Uusi tutkimus tuo toivoa eettisyydelle 

Brittiläinen eläinlääkäri Andrew Knight uskoo koirien ja jopa kissojen vegaaniruokintaan. Knightin alkuvuodesta julkaistu kyselytutkimus antoi viitteitä siitä, että erityisesti raakaruokaa syövillä, mutta myös vegaanikoirilla, olisi vähemmän terveysongelmia kuin tavanomaista kuivaruokaa syövillä. 

Hielm-Björkman muistuttaa tutkimusasetelman puutteista, mutta kertoo suhtautuvansa sen luettuaan vähemmän negatiivisesti ja jopa uteliaasti vegaaniruokintaan. Hän yrittää Knightin kanssa selvittää, mitä yhteistä paremmin menestyneillä ruokavalioilla voisi olla. 

Ruokavalmistajat tekevät omaa tutkimusta, mutta julkaisevat vain itselleen edullista tietoa. Ravintoainevaatimukset ovat tarkentuneet historiassa yrityksen ja usein eläimelle kohtalokkaan erehdyksen kautta. Tallberg kaipaa myös tutkimusta, joka huomioi kokonaisuutena sekä terveys- että eettiset vaikutukset. 

Mikä tahansa ruokavalio täytyy joka tapauksessa koostaa ravitsemuksellisesti oikein, ja eläimen terveyden kehitystä täytyy seurata. Linda Tallberg huomauttaa, että vegaaniruokia on olemassa monia erilaisia, ja toiset ovat parempia kuin toiset, aivan kuin muissakin ruokavalioissa. Hän itse antaa koiralleen eläinlääkärien kehittämää ruokaa. 

Hyönteisruuat ja kalastuksen MSC-sertifiointi ovat yritys tarjota eettisempiä vaihtoehtoja, mutta kumpikaan ei ole ongelmaton. Hielm-Björkman on mukana hankkeessa, joka yrittää kasvattaa lemmikeille laboratoriossa lihaa terveestä eläimestä otetusta solusta. Hän toivoo tulevaisuudessa koirien voivan elää terveellisemmin teurasvapaan lihan avulla. 

Tilaa Animalia-lehti

Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 3/2022. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Kuva: Florencia Viadana / Unsplash

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: