Mustekalojen kaupallinen kasvatus estettävä

Mustekalasta on tulossa seuraava laji, jonka kasvattaminen halutaan teollistaa. Mustekalojen kasvatus aiheuttaa paitsi kärsimystä itse mustekaloille, myös vaarantaa merien kalakantoja.

Espanjalainen kala- ja äyriäisyritys Nueva Pescanova ilmoitti alkuvuodesta suunnitelmastaan ​​avata maailman ensimmäinen mustekalojen kasvatuslaitos. Yritys aikoo aloittaa mustekalan kaupallisen kasvatuksen tänä kesänä ja tavoittelee 3 000 tonnin mustekalan myyntiä vuodesta 2023 eteenpäin.

Kasvatuslaitos tulee sijaitsemaan lähellä Las Palmasin satamaa Kanarian saarilla. Yritys ei ole toistaiseksi kertonut tarkempia tietoja mustekalojen kasvatusolosuhteista, kuten tankkien koosta, ravinnosta tai lopetusmenetelmistä. Espanjan lisäksi mustekalojen kaupallista kasvatusta on suunniteltu aloitettavaksi ainakin Japanissa, Meksikossa ja Yhdysvalloissa.

Kysynnän kasvu johtaa teollisen kasvatuksen aloittamiseen

Merestä pyydystettyjä mustekaloja syödään erityisesti Välimeren maissa, Aasiassa ja Meksikossa. Kasvava maailmanlaajuinen kysyntä on johtanut luonnonvaraisten mustekalakantojen heikkenemiseen ja herättänyt kiinnostuksen niiden kaupalliseen kasvatukseen.

Tutkijat ovat varoittaneet mustekalojen kasvatukseen liittyvistä eettisistä ongelmista jo vuosia. Compassion in World Farming (CIWF) julkaisi vuonna 2021 raportin, jossa varoitetaan, että mustekalojen kasvatuksessa on olemassa katastrofin ainekset. Vuonna 2019 tutkijat totesivat, että ”eettisistä ja ympäristösyistä mustekalan kasvattaminen vankeudessa ihmisten ruuaksi on huono idea”.

CIWF:n raportissa listataan mustekalojen kaupallisen kasvatuksen suurimmiksi ongelmiksi muun muassa lajin erakkomaisen elämäntavan, eläinperäisen ravinnon käytön ja älykkyyden. Raportissa korostetaan, että mustekalojen vaatimuksista kasvatusolosuhteissa ei tiedetä vielä mitään, mikä tulee aiheuttamaan vangituille eläimille varmaa kärsimystä. Mustekalojen kasvatuksen todetaan myös olevan EU:n vesiviljelystrategian vastaista, sillä strategian tavoitteena on vähentää kalojen käyttöä rehuissa. Mustekalan kasvatus lisää kuitenkin luonnonvaraisiin kalakantoihin kohdistuvaa painetta. Tällä hetkellä jo noin kolmasosa maailmanlaajuisesti pyydetyistä kaloista käytetään muiden eläinten rehuksi. Mustekalojen kasvatus tulee kasvattamaan kalojen rehukäyttöä entisestään.

EU:ssa ei myöskään ole minkäänlaista lainsäädäntöä, joka suojelisi tai rajoittaisi mustekaloja ja niiden kasvatusolosuhteita.

Kasvatusolot uhkaavat mustekalojen hyvinvointia

Mustekalat ovat pääjalkaisiin kuuluvia eläimiä. Ne ovat erittäin uteliaita, älykkäitä ja monipuolisesti käyttäytyviä, ja ne elävät pääasiassa yksin. Mustekala viettää ison osan elämästään piiloutuneena koloihin.

Mustekalat saavat helposti fyysisiä vaurioita, sillä niillä ei ole suojaavaa luurankoa tai kuorta. Kasvatuslaitosten karu ja ahtaat olosuhteet aiheuttavat siksi merkittäviä hyvinvointiriskejä, kuten eläinten välistä aggressiota ja jopa kannibalismia. Vesieläimet ovat vähiten suojeltuja kaikista kasvatetuista lajeista, eikä tällä hetkellä ole olemassa hyväksyttyjä menetelmiä niiden mahdollisimman kivuttomaan teurastukseen.

Lue lisää (muualla verkossa)

CIWF. Octopus factory farming: A recipe for disaster.

Eurogroup for Animals 26.1.2022. ”Ethically and environmentally” disastrous plans to farm octopus in Spain advance.

Kuva: Diane Picchiottino / Unsplash

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: