Paisuvatko turkisalan saamat korvaukset jopa 100 miljoonaan euroon? 

Valtioneuvostossa hyväksyttiin viime viikolla ehdotus, joka lisää turkistarhoille lintuinfluenssan takia maksettavia korvauksia yli 50 miljoonaan euroon. Saattaa olla, että lopullinen lasku veronmaksajille paisuu kuitenkin yli kaksinkertaiseksi. Ja sama rumba jatkuu potentiaalisesti vuodesta toiseen, ellei turkistarhausta kielletä. 

Maa- ja metsätalousministeriö ehdotti valtioneuvostolle korvaussumman tuntuvaa nostoa. Ehdotus 44,4 miljoonan korotuksesta perustui Ruokaviraston arvioon korvaushakemuksiin ja eläinten arvoihin perustuen. Ruokaviraston arvio on, että korvattavaa viranomaisten lopettamista turkiseläimistä tulee valtiolle yhteensä 50,7 miljoonaa euroa, josta tähän mennessä on maksettu 6,3 miljoonaa euroa.  

Samaan aikaan FIFURin toiminnanjohtaja Marja Tiura kuitenkin laskeskelee, että 50 miljoonaa ei tule riittämään kaikkien kustannusten korvaamiseen. Landbygdens Folk -lehdessä Tiura arvioi, että valtio joutuu vielä kaksinkertaistamaan korvaukset: hänen mukaansa veronmaksajille tulisi kaikkiaan yli 100 miljoonan euron lasku turkiseläinten lopetuksista, tarhojen bioturvallisuuden parantamisesta, tarhojen puhdistuksista sekä tarhaajille korvattavista ansionmenetyksistä. Valtio siis maksaa, vaikka useat pankit ovat todenneet turkisalan niin kannattamattomaksi, ettei niille myönnetä enää edes lainoja. 

Nyt on siis kuitenkin varmuus 50 miljoonan euron käyttämisestä turkistarhojen korvauksiin. Lintuinfluenssatartuntoja löytyi kaikkiaan 71 tarhalta ja turkiseläimiä määrättiin lopetettavaksi lähes 500 000 yksilöä. 

Sekin tarkoittaa keskimäärin 700 000 euroa yhtä tarhaa kohden. Lopetettua eläintä kohden korvaus on noin 100 euroa. 

Suurin osa lopetetuista eläimistä on naaleja eli sinikettuja. Sinikettujen nahkojen myyntihinta oli viime vuonna keskimäärin 45 euroa. Yhden nahan tuotantokustannuksen arvioidaan olevan tällä hetkellä ainakin 80–100 euroa. Minkinnahan myyntihinta oli viime vuonna keskimäärin 23 euroa ja tuotantokustannus ainakin 35 euroa. 

Tarhaajat ovat siis tuottaneet nahkoja mittavalla tappiolla, mutta nyt lintuinfluenssakorvaukset tuovat tilin, joka korvaa sellaisia ”menetyksiä”, joita tarhaajat eivät olisi saaneet ilman valtion tulemista hätiin. 

Ja jos valtion maksamat korvaukset nousevat kuten Tiura arvioi, tulee ala saamaan vuodessa 100 miljoonaa euroa. Se nostaa keskimääräisen lintuinfluenssan takia tyhjennetyn tarhan saamaksi korvaukseksi 1,4 miljoonaa euroa. 

Animalia-media paljasti vuonna 2022, että korona-aikana valtio tuki turkisalan yrityksiä yli 33 miljoonalla eurolla. Turkisalalle viime vuosina maksetut korvaukset nousevat siten varmuudella nyt yli 80 miljoonaan euroon. Saattaa kuitenkin olla, että lopulta puhumme jopa 130 miljoonasta turkisalalle annetusta eurosta. 

Vaikka eläintautilakiin on kirjattu valtion korvausvelvollisuus eläintautien takia lopetettaessa, voi kuitenkin kyseenalaistaa sen, ovatko korvaukset silloin paikoillaan, kun zoonoottinen tauti pääsee leviämään tarhoilla alan omista riittämättömistä toimista johtuen? Lienee varsin selvää, että tarhojen eläimiä ei suojattu tarpeeksi hyvin kontakteilta lintuihin, kun tauti pääsi leviämään lähes joka viidennelle suomalaiselle turkistarhalle. 

Suurin osa suomalaisista on saanut tarpeekseen eläimille kärsimystä aiheuttavasta ja kansanterveydellisen uhan aiheuttavasta turkisalasta. 83 prosenttia suomalaista olisi valmiita lopettamaan nykymuotoisen turkistarhauksen. Nyt päälle tulevat vielä kymmenien miljoonien eurojen, mahdollisesti yli sadan miljoonan euron korvaukset, jotka todennäköisesti eivät edes jää tähän. Muuttolinnut ovat jo matkalla Suomeen, ja pian alkaa taas sama pyöritys: turkiseläinten lintuinfluenssaseuranta, tautitestaukset, eläinten lopettamiset sekä hävittämiset ja tämän kaiken korvaaminen valtion rahoista. 

Ihan oikeasti, lopetetaan tämä järjettömyys ja tehdään kuten suurin osa muistakin EU-maista: kielletään turkistarhaus. 

Lue lisää (muualla verkossa) 

Animalia 29.2.2024. Hallitus myönsi lisäkorvauksia turkisalalle – summa nousee yli 50 miljoonaan euroon
Valtioneuvosto 29.2.2024. Lisärahoitusta lintuinfluenssan takia lopetetuista turkiseläimistä maksettaviin korvauksiin
Landbygdens Folk 1.3.2024. FIFUR:s verksamhetsledare starkt kritisk till  fjolårets massavlivningar
Yle 29.2.2024. Valtio maksaa turkistarhoille yli 50 miljoonaa euroa korvauksia lintuinfluenssan takia lopetetuista eläimistä.
Animalia-media 24.1.2024. Lintuinfluenssaa löytyi lähes joka neljänneltä kettutarhalta.
Animalia-media 10.6.2022. Turkisala saanut koronatukea 33 miljoonaa – useat turkistarhat saaneet tukea perusteetta.
Animalia. Turkistarhaus.

Kuva: Laura Uotila

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: