Perinteinen seitanpaisti kruunaa joulupöydän

Ari Kärkkäinen

Nämä joulureseptit sopivat kaikille. Perinteisen joulun ystäville, kokeneille kotikokeille tai ensimmäistä jouluateriaa laittavalle aloittelijalle. Vegaanimiehen ruokakirja -kanavaa YouTubessa pyörittävä Ari Kärkkäinen teki Animalialle helpon ja maistuvan joulumenun, jossa pääosassa on perinteinen seitanpaisti. YouTubessa Ari tekee paistille myös kastikkeen, kannattaa kurkata! 

Jouluseitan 

Seitanpaisti leikattuna pöydällä.Kuivat ainekset 

300 g vehnägluteenijauhoa 
1 tl suolaa 
1 tl valkosipuli- ja sipulijauhetta 
1 tl valkopippuria 
1 tl muskottipähkinää 

Neste 

3 dl vettä 
2 rkl öljyä 
2 rkl sinappia tai tahinia 
1 tl rosmariinia 
1 tl timjamia 
1 tl salviaa 
3 rkl soijakastiketta 

Kuorrute 

4 rkl korppu- tai pankojauhoa 
1 tl timjamia 
1 tl rosmariinia 
2 tl öljyä 

  1. Sekoita kuivat ainekset kulhossa. Sekoita nesteet ja lisää kuivien aineiden joukkoon. Sekoita kulhossa ja alusta taikinaa pöydällä noin 5 minuuttia.  
  1. Anna levätä 10 minuuttia.  
  1. Muotoile taikina pötköksi ja kääri tiukasti ensin leivinpaperiin ja sitten folioon. 
  1. Paista 180 asteessa 60 minuuttia. Käännä 15 minuutin välein, jotta seitanin koko pinta on jossain vaiheessa uunipeltiä vasten. 
  1. Ota pois uunista, poista kääreet ja anna jäähtyä noin 30 minuuttia.  
  1. Hiero pintaan sinappia ja kuorrute ja paista vielä 15 minuuttia ilman kääreitä. 
  1. Anna levätä noin 15 minuuttia ennen leikkaamista. 

 

Kasvikset 

Kasvikset asetettuna tarjolle.6–7 kiinteää perunaa 
4 porkkanaa 
2 palsternakkaa 
4 valkosipulin kynttä 
2 oksaa tuoretta rosmariinia 
1 tl öljyä 
1 tl suolaa 

 

  1. Halkaise perunat ja porkkanat, kuori palsternakka ja halkaise myös se. Voit kuoria myös perunat ja porkkanat, jos haluat. 
  1. Paina kämmenellä valkosipulin kynsiä hieman kasaan, ei tarvitse kuoria. Kuori irtoaa hyvin kypsänä. 
  1. Keitä perunoita ja porkkanoita 5 minuuttia, lisää palsternakka ja keitä vielä 4 minuuttia.  
  1. Kaada vesi pois ja anna kasvisten kuivua hetki. 
  1. Laita kasvikset kulhoon, lisää suola ja öljy ja sekoita. 
  1. Laita uunipellille, lisää valkosipulit ja rosmariini. 
  1. Paista 180 asteessa 60 minuuttia, käännä 30 minuutin kohdalla. 

 

Keksit 

Keksit tarjoiltuna.0,5 dl kookosöljyä 
1,2 dl Agave-siirappia 
0,5 dl mantelijuomaa 
2 rkl kaakaojauhoa 
0,5 dl maapähkinävoita 
1 tl vaniljauutetta 
3,5 dl kaurahiutaleita 

 

  1. Sulata kookosöljy kattilassa liedellä. 
  1. Lisää kattilaan kaikki muut aineet kaurahiutaleita lukuun ottamatta.  
  1. Sekoita koko ajan ja anna seoksen kiehahtaa. 
  1. Ota pois liedeltä, lisää kaurahiutaleet ja sekoita hyvin. 
  1. Muotoile leivinpaperin päälle haluamaasi muotoon. 
  1. Anna jäähtyä, jotta keksit kiinteytyvät. 
  1. Koristele keksit tomusokerilla.

Lisää reseptejä muualla verkossa

YouTube: Vegaanimiehen ruokakirja 
Instagram: vegaanimiehenruokakirja 
vegaanimiehenruokakirja.com 

Tilaa Animalia-lehti

Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 4/2021. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Reseptit ja kuvat: Ari Kärkkäinen

Kerro kaverillesi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on telegram
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: