Kasviskapinan Hanna Hurtta haluaa lisätä kasviksia ihan jokaisen lautaselle. Näillä houkuttelevilla resepteillä onkin helppoa saada kuka tahansa vakuuttuneeksi vegaanisen ruuan herkullisuudesta!
Jennifer Anistonin salaatti
6 annosta
1 ½ dl bulguria
1 dl kuorittuja pistaasipähkinöitä
1 pieni punasipuli
½ kurkku (n. 150 g)
½-1 ruukkua lehtipersiljaa
½-1 ruukkua minttua
1 prk kikherneitä
100 g vegaanista fetaa
yhden sitruunan kuori ja mehu
2 rkl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria
- Kypsennä bulgur pakkauksen ohjeen mukaisesti. Anna jäähtyä ja siirrä sitten isoon kulhoon.
- Paahda pistaasipähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla muutaman minuutin ajan. Varo polttamasta. Siirrä pois pannulta, jäähdytä ja rouhi veitsellä pienemmiksi.
- Kuori ja hienonna punasipuli. Leikkaa kurkku kuutioiksi. Hienonna lehtipersilja ja minttu. Valuta kikherneet. Murustele feta.
- Sekoita kaikki salaatin ainekset bulgurin joukkoon. Mausta suolalla ja vastarouhitulla mustapippurilla. Laita hetkeksi jääkaappiin maustumaan ennen tarjoilua.
Kikhernetunaleivät
4 annosta
1 prk kikherneitä (n. 2 dl)
1 pieni punasipuli (myös nippusipuli varsineen käy hyvin)
1 lehtisellerin varsi
2 rkl tuoretta tilliä hienonnettuna
1 rkl kapriksia hienonnettuna
1/4 nori-merileväarkki
n. ½ dl vegaanista majoneesia
½ sitruunan mehu (n. 2 rkl)
1 tl dijon-sinappia
½ tl valkosipulijauhetta
suolaa ja mustapippuria
2 siivua leipää per annos
vegaanista voita tai margariinia
retiisiä ja/tai kurkkua siivuina
rucolaa
- Valuta kikherneet ja siirrä ne kulhoon. Muussaa haarukalla suurpiirteisesti.
- Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna lehtiselleri, tilli, kaprikset ja merileväarkki, sekoita kikherneiden joukkoon.
- Lisää majoneesi, sitruunan mehu, sinappi ja valkosipulijauhe. Mausta oman maun mukaan suolalla ja pippurilla. Lisää mausteita ja majoneesia tarvittaessa.
- Paahda leivät halutessasi ja voitele ne. Täytä leivät kikhernetunalla, retiisi- ja/tai kurkkusiivuilla ja rucolalla. Paina toinen leipä kanneksi ja tarjoile.
Mansikkakakku lasissa
n. 15 annosta
Kakkupohja
2 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
1/4 tl suolaa
½ rkl omenaviinietikkaa
1 ½ dl vettä
½ dl miedon makuista öljyä
margariinia ja korppujauhoja vuoan jauhotukseen
inkiväärihilloa
mansikoita
seljankukkamehutiivistettä
1 prk vegaanista vispikermaa
1 dl vegaanista turkkilaista jogurttia
vaniljasokeria
syötäviä kukkia ja/tai sitruunamelissaa koristeluun
- Sekoita vehnäjauhot, perunajauhot, sokeri, vaniljasokeri, leivinjauhe, ruokasooda ja suola keskenään.
- Lisää omenaviinietikka, vesi ja öljy. Sekoita nopeasti sekaisin, mutta älä vaivaa.
- Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka. Kaada taikina vuokaan. Paista kakkupohjaa 160 asteessa n. 40 minuuttia, kunnes se on kypsää. Tarkista kypsyys hammastikulla: työnnä se kakkuun ja jos siihen ei tartu taikinaa, on kakku kypsä.
- Anna pohjan jäähtyä hetki vuoassa. Kumoa kakkupohja lautaselle ja anna jäähtyä kokonaan.
Kakkujen kokoaminen
- Ota esiin 15 pientä lasia tai purkkia. Leikkaa kakkupohja kahteen osaan. Murra kakkupohjat paloiksi ja jaa ne lasien pohjille.
- Lusikoi hieman inkiväärihilloa laseihin. Leikkaa runsaasti mansikoita palasiksi ja sekoita joukkoon loraus seljankukkamehutiivistettä. Jaa mansikat laseihin.
- Vatkaa vispikerma kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon turkkilainen jogurtti ja mausta vaniljasokerilla. Jaa kermavaahto laseihin.
- Koristele syötävillä kukilla ja/tai sitruunamelissan lehdillä. Laita jääkaappiin maustumaan hetkeksi ennen tarjoilua.
Reseptit ja niiden kuvat: Hanna Hurtta
Tilaa Animalia-lehti
Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 2/2023. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).
Yläkuva: iStock.com / Moncherie.