Pientä purtavaa kesän juhliin 

Hanna Hurtta

Kasviskapinan Hanna Hurtta haluaa lisätä kasviksia ihan jokaisen lautaselle. Näillä houkuttelevilla resepteillä onkin helppoa saada kuka tahansa vakuuttuneeksi vegaanisen ruuan herkullisuudesta! 

Jennifer Anistonin salaatti 

6 annosta 

Jennifer Anistonin salaattia kulhossa.1 ½ dl bulguria 
1 dl kuorittuja pistaasipähkinöitä 
1 pieni punasipuli 
½ kurkku (n. 150 g) 
½-1 ruukkua lehtipersiljaa 
½-1 ruukkua minttua 
1 prk kikherneitä 
100 g vegaanista fetaa
yhden sitruunan kuori ja mehu 
2 rkl oliiviöljyä 
suolaa ja mustapippuria 

  1. Kypsennä bulgur pakkauksen ohjeen mukaisesti. Anna jäähtyä ja siirrä sitten isoon kulhoon. 
  1. Paahda pistaasipähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla muutaman minuutin ajan. Varo polttamasta. Siirrä pois pannulta, jäähdytä ja rouhi veitsellä pienemmiksi. 
  1. Kuori ja hienonna punasipuli. Leikkaa kurkku kuutioiksi. Hienonna lehtipersilja ja minttu. Valuta kikherneet. Murustele feta. 
  1. Sekoita kaikki salaatin ainekset bulgurin joukkoon. Mausta suolalla ja vastarouhitulla mustapippurilla. Laita hetkeksi jääkaappiin maustumaan ennen tarjoilua. 

Kikhernetunaleivät 

4 annosta 

Kikhernetunaleipä koottuna lautaselle.1 prk kikherneitä (n. 2 dl) 
1 pieni punasipuli (myös nippusipuli varsineen käy hyvin) 
1 lehtisellerin varsi 
2 rkl tuoretta tilliä hienonnettuna 
1 rkl kapriksia hienonnettuna 
1/4 nori-merileväarkki 
n. ½ dl vegaanista majoneesia 
½ sitruunan mehu (n. 2 rkl) 
1 tl dijon-sinappia 
½ tl valkosipulijauhetta 
suolaa ja mustapippuria 

2 siivua leipää per annos 
vegaanista voita tai margariinia 
retiisiä ja/tai kurkkua siivuina 
rucolaa 

  1. Valuta kikherneet ja siirrä ne kulhoon. Muussaa haarukalla suurpiirteisesti. 
  1. Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna lehtiselleri, tilli, kaprikset ja merileväarkki, sekoita kikherneiden joukkoon. 
  1. Lisää majoneesi, sitruunan mehu, sinappi ja valkosipulijauhe. Mausta oman maun mukaan suolalla ja pippurilla. Lisää mausteita ja majoneesia tarvittaessa. 
  1. Paahda leivät halutessasi ja voitele ne. Täytä leivät kikhernetunalla, retiisi- ja/tai kurkkusiivuilla ja rucolalla. Paina toinen leipä kanneksi ja tarjoile. 

Mansikkakakku lasissa 

n. 15 annosta 

Kakkupohja 

Lasiin koottu mansikkakakku lemmikin kukkien keskellä.2 dl vehnäjauhoja 
½ dl perunajauhoja 
1 dl sokeria 
1 tl vaniljasokeria 
1 tl leivinjauhetta 
½ tl ruokasoodaa 
1/4 tl suolaa 
½ rkl omenaviinietikkaa 
1 ½ dl vettä 
½ dl miedon makuista öljyä 
margariinia ja korppujauhoja vuoan jauhotukseen 

inkiväärihilloa 
mansikoita 
seljankukkamehutiivistettä 
1 prk vegaanista vispikermaa 
1 dl vegaanista turkkilaista jogurttia 
vaniljasokeria 

syötäviä kukkia ja/tai sitruunamelissaa koristeluun 

  1. Sekoita vehnäjauhot, perunajauhot, sokeri, vaniljasokeri, leivinjauhe, ruokasooda ja suola keskenään. 
  1. Lisää omenaviinietikka, vesi ja öljy. Sekoita nopeasti sekaisin, mutta älä vaivaa. 
  1. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka. Kaada taikina vuokaan. Paista kakkupohjaa 160 asteessa n. 40 minuuttia, kunnes se on kypsää. Tarkista kypsyys hammastikulla: työnnä se kakkuun ja jos siihen ei tartu taikinaa, on kakku kypsä. 
  1. Anna pohjan jäähtyä hetki vuoassa. Kumoa kakkupohja lautaselle ja anna jäähtyä kokonaan. 

Kakkujen kokoaminen 

  1. Ota esiin 15 pientä lasia tai purkkia. Leikkaa kakkupohja kahteen osaan. Murra kakkupohjat paloiksi ja jaa ne lasien pohjille. 
  1. Lusikoi hieman inkiväärihilloa laseihin. Leikkaa runsaasti mansikoita palasiksi ja sekoita joukkoon loraus seljankukkamehutiivistettä. Jaa mansikat laseihin. 
  1. Vatkaa vispikerma kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon turkkilainen jogurtti ja mausta vaniljasokerilla. Jaa kermavaahto laseihin. 
  1. Koristele syötävillä kukilla ja/tai sitruunamelissan lehdillä. Laita jääkaappiin maustumaan hetkeksi ennen tarjoilua. 

Reseptit ja niiden kuvat: Hanna Hurtta 

Kasviskapinan nettisivut

Instagram 

Facebook

Tilaa Animalia-lehti

Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 2/2023. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Yläkuva: iStock.com / Moncherie.

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: