Särkänniemestä siirretty Veera-delfiini on kuollut

Särkänniemestä Kreikan Attica Parkiin vuonna 2016 siirretty pullokuonodelfiini Veera on kuollut. Kuolinsyyksi epäillään sydänpysähdystä, mutta kuolinsyy varmistetaan 2–3 viikon kuluessa.  

Veera oli syntynyt vuonna 1978 ja oli kuollessaan 43-vuotias. Veera kuoli Italiassa Oltremare -nimisessä puistossa, jonne se siirrettiin viime kesänä Atticasta. 

Särkänniemen delfinaario suljettiin vuonna 2015 kannattamattomana. Animalia vaati Särkänniemeä kantamaan vastuunsa delfiineistä niiden elämän loppuun saakka. Animalia ehdotti vuonna 2016, että Särkänniemi pitäisi delfiinit hallussaan ja siirtäisivät ne luonnonvesiturvapaikkaan heti, kun sellainen perustetaan. 

Vaatimuksista huolimatta Särkänniemi siirsi delfiinit pois Suomesta toiseen eläinpuistoon. Särkänniemi yritti toteuttaa delfiinien siirron salassa, mutta eläinaktiivit saivat asiasta vihiä. Siirto tapahtui yöllä, ja sitä todistivat kymmenet eläinaktiivit.   

Hyvinvointi ei toteudu delfinaariossa 

Särkänniemi siirsi delfiinit Attica Parkiin Kreikkaan huolimatta Attican huonosta maineesta. Attican olosuhteiden tiedettiin olevan huonot, sillä delfiinit eivät pääse altaissaan suojaan esimerkiksi auringon paahteelta. Vuonna 2018 Attican eläinpuisto sai yli 44 000 euron sakot muun muassa eläinsuojelusäännösten ja delfiinien esiintymistä koskevien ohjeiden rikkomisesta. Vuonna 2020 Kreikan viranomaiset peruivat Attican delfinaarioluvan. 

Alun perin Särkänniemestä Atticaan siirrettiin neljä delfiiniä: Veera, Delfi, Leevi ja Eevertti. Delfiineistä Veera ja Delfi oli alun perin pyydystetty merestä Särkänniemeä varten. Leevi ja Eevertti syntyivät myöhemmin Särkänniemessä.  

Delfi kuoli Atticassa sydänkohtaukseen vuonna 2016, vain viisi kuukautta siirron jälkeen. Vuonna 2018 Attica Parcin johtaja Jean-Jacques Lasueur kertoi, että eläintarhaa kadutti delfiinien ottaminen. Attica oli halukas myymään Veeran delfiinien saapumisesta saakka vedoten siihen, että heidän delfiinilaumansa koostui uroksista eivätkä ne tulleet hyvin toimeen Veeran kanssa.  

Leevi ja Eevertti, kaksi viimeistä delfiiniä Särkänniemen eläintarhasta, ovat edelleen Atticassa. Vaikka Attican delfinaario menetti toimilupansa vuonna 2020, on toiminta kuitenkin jatkunut oikeuskäsittelyn ollessa vielä kesken. 

Animalia on jatkanut delfiinien puolesta toimimista näihin päiviin saakka ja ajanut delfinaarioiden kieltoa Suomessa sekä maailmalla. Tällä hetkellä Suomessa valmistelussa on uusi eläinten hyvinvointilaki, jota odotetaan lausuntokierrokselle tänä kesänä. Animalia on tehnyt töitä sen puolesta, että uudessa laissa delfinaariot on kielletty. Delfinaariokielto voitaisiin toteuttaa esimerkiksi esityskiellon kautta. Edelliseen lakiluonnokseen olikin kirjattu, että eläintarhoissa ja pysyvissä eläinnäyttelyissä eläinten käyttäminen esityksissä olisi kiellettyä. Tämä tulisi estämään delfinaariotoiminnan Suomessa tulevaisuudessa. Lisäksi lakiin tulisi kirjata delfiinien maahantuontikielto.  

Kuva: Noah Boyer / Unsplash

Lue lisää

Animalia-media 20.3.2021. Luvat peruttu – suljetaanko Attican delfinaario?

Yle 7.6.2021. Särkänniemestä ulkomaille siirretty Veera-delfiini on kuollut.

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: