Slovakia kielsi turkistarhauksen

Slovakian parlamentti hyväksyi turkistarhauskiellon 17. lokakuuta 2019. Slovakiasta tuli samalla Euroopan 13. maa, joka on kieltänyt turkistarhauksen kokonaan.

Lakiesitys hyväksyttiin parlamentin äänestyksessä selvällä äänienemmistöllä. Laki vahvistetaan vielä Slovakian presidentti Zuzana Čaputoválla, joka on antanut jo julkisen tukensa turkistarhauskiellolle.

Kielto astuu voimaan vuonna 2021, ja siirtymäaikaa on annettu vuoteen 2025 saakka. Slovakiassa on yksi minkkitarha, jossa on 5 000 eläintä, sekä kahdeksan kanitarhaa.

Eläinten olot turkistarhalla järkyttivät slovakialaisia

Eläinjärjestö Humánny pokrok ehti kampanjoida turkistarhauksen kieltämisen puolesta Slovakiassa ainoastaan seitsemän kuukautta. Järjestön julkaisema materiaali paikalliselta minkkitarhalta kannusti yli 76 000 henkilöä allekirjoittamaan vetoomuksen turkistarhauksen kieltämiseksi.

Slovakiasta Euroopan 13. maa, joka on kieltänyt turkistarhauksen täysin

Turkistarhauksen on kieltänyt jo 13 Euroopan maata: Slovakia, Alankomaat, Belgia, Bosnia-Hertsegovina, Iso-Britannia, Itävalta, Kroatia, Luxemburg, Makedonia, Norja, Serbia, Slovenia ja Tšekki. Tanskassa on kielletty kettujen tarhaus siirtymäajalla.

Saksa ja Sveitsi ovat taas rajoittaneet voimakkaasti turkistarhauksen harjoittamista lainsäädännöllä, mikä käytännössä estää turkistarhauksen. Myös Ruotsissa kettutarhaus on loppunut tiukentuneen eläinsuojelulain vuoksi. Irlannissa turkistarhauskielto on parhaillaan parlamentin käsittelyssä. Puolassa ja Bulgariassa on esitetty turkistarhauskieltoa.

Myös EU:n ulkopuolella tapahtuu edistystä turkiseläinten kannalta. Esimerkiksi Kaliforniasta tuli lokakuussa 2019 Yhdysvaltojen ensimmäinen osavaltio, joka kielsi uusien turkistuotteiden myynnin ja valmistamisen alueellaan.

Lähteet (tässä palvelussa)

Animalia-media: Slovakia aikoo kieltää turkistarhauksen – Bulgariassa kielto on edennyt parlamenttiin.
Animalia-media: Historiallinen päätös: Kalifornia kieltää turkisten myynnin ja valmistuksen.

Lähteet (muualla verkossa)

Animalia: Turkistarhauskiellot maailmalla.
Daily Mirror: Towie’s Pete Wicks cries over caged cubs raised for slaughter in chilling fur trade expose (englanniksi).
Fur Free Alliance: Slovakia next country to close down fur farms (englanniksi).

Kuva: Flickr / WoodyHam CC BY 2.0.

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: