SM-pilkki muutti sääntönsä takaisin – kalan saa jättää kärsimään

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) tiedotti komeasti viime vuonna sääntömuutoksesta, että saalis on SM-pilkkikisassa tapettava välittömästi. ”SVK toimii strategiansa mukaisesti vastuullisesti ja ottaa huomioon erityisesti kalastukseen liittyvät eettiset kysymykset”, järjestö linjasi.

Viime vuonna noin 1000 osallistujaa keränneen SM-pilkin lähestyessä taas eettiset kysymykset näyttävät kuitenkin unohtuneen. Järjestön 3. joulukuuta 2018 päivitetyissä pilkkikisan säännöissä kalan lopettaminen on palautettu säännöstä takaisin pelkäksi suositukseksi. Kalan saa siis jättää koukun vaurioittamana eloon, mahdollisesti tukehtumaan. Tarpeettoman kärsimyksen tuottaminen eläimelle on yksiselitteisesti kielletty Suomen eläinsuojelulaissa. Päätöksen myötä aiempi Vapaa-ajankalastajien tiedotus vastuullisuudesta näyttäytyy pelkkänä julkisivun kiillottamisena.

Pilkkikisan säännöissä kalan lopettaminen on palautettu pelkäksi suositukseksi.

SVK on merkittävä suunnannäyttäjä suomalaisessa kalastuskulttuurissa. Järjestön aiempi sääntömuutos näkyi julkisuudessa ja voi toimia myös kisojen ulkopuolella ohjenuorana kalastajille. Säännön peruminen antaa ristiriitaisen viestin: kalojen kärsimyksen minimointi ei näytäkään olevan tärkeä periaate.

Animalian vuonna 2018 alkanut Kalarakas-kampanja kiinnittää huomion kaloihin kipua tuntevina, älykkäinä ja sosiaalisina olentoina. Ymmärrys kalojen kyvyistä ja tarpeista on edelleen heikolla tasolla, ja siksi Vapaa-ajan kalastajien kaltainen järjestö voi toimia merkittävänä portinvartijana tiellä kohti kalojen parempaa huomioimista. Animalia kyseenalaistaa viime kädessä kaiken eläinten hyväksikäytön ihmisen tarpeisiin, mutta matkalla kohti täydellistä maailmaa myös pienillä parannuksilla on merkitystä.

SVK:n tulisi kantaa vastuu järjestämissään tapahtumissa ja lopettaa sääntöjensä muokkaaminen edestakaisin. Eläinten kohtelussa ei enää voi kääntää kelloja taaksepäin, vaan jokainen valveutunut toimija ymmärtää, että tulevaisuus on eläinten paremmassa kohtelussa.

Lähteet

Erä-lehti. 2018. SM-pilkki Kuusamossa: Kalat tapettava välittömästi.
Suomen Vapaa-ajan kalastajien Keskusjärjestö. SM-pilkkikilpailun säännöt.

Kerro kaverillesi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on telegram
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: