Söpöjä nappisilmiä, eettistä pohdintaa, eläinliikkeen historiaa – 5 laatujuttua kesään

Kesä on koittanut! Kokosimme viiden kohdan luku- ja kuuntelupaketin heinäkuun lämpimien päivien ratoksi. Jutut on valittu Animalia-median luetuimpien, eniten puhuttaneiden sekä mielestämme lisähuomiota ansaitsevien artikkeleiden laajasta joukosta. Antoisia hetkiä juttuvinkkiemme parissa!

1. Aina ajankohtainen ja siksi luetuin: Supikoira – syyttä vihattu metsiemme tulokas

Harmaan ja ruskean sävyinen supikoira.

Supikoira on tarhattu, metsästetty ja palavasti vihattu eläin. Tämä nappisilmä on kuitenkin mainettaan parempi tulokas Suomen luonnossa. Olisiko aika miettiä suhteemme supikoiraan kokonaan uusiksi?

2. Kommenttien kirvoittaja: Ylijalostus – laillista kipua ja kärsimystä

Lähikuvassa koiran normaali kuono.

Lyhytkuonoiset mopsit ja bulldoggit ovat tällä hetkellä varsinaisia muotirotuja niiden huomattavista hyvinvointiongelmista huolimatta. Jalostuksen ongelmat koskettavat kuitenkin myös muita eläinryhmiä. Surullisenkuuluisa esimerkki äärimmilleen viedystä jalostuksesta on broileri.

3. Laatujuttu, jonka ehkä missasit:
Uskonto muovaa eläinsuhdetta

Nainen tervehtii vaaleita nautoja. Kuvituskuva.

Uskonnot kietoutuvat erottamattomasti ihmiskunnan historiaan ja siten myös eläinsuhteeseemme. Tässä ajassa eläineettiset kysymykset nostavat päätään kaikkien katsomusten piirissä.

Suomessa uskonnollinen keskustelu eläinten oikeuksista on vasta alkamassa. Yhtenä esimerkkinä keskustelun tarpeesta on pappi Kari Kuulan tuotantoeläimiä puolustavasta kirjoituksesta aiheutunut kohu.

4. Katso historiaan, jotta voit nähdä tulevaisuuteen: Modernin eläinliikkeen synty ja saavutukset

Länsimaisen modernin eläinsuojeluliikkeen alkuvaihe oli tehotuotannon kehittymisen mittainen. Animalia alkoi ensimmäisenä Suomessa puhua näkyvästi eläinliikkeen uusista pääteemoista, eli ruoan ja turkisten tehotuotannossa käytettävien eläinten kohtelusta.

Mitä konkreettisia edistysaskeleita eläinliike on ehtinyt saavuttaa? Ja miltä näyttää eläinten oikeuksien tulevaisuus vegetrendin, ilmastokriisin ja muuttuvan eläinkäsityksen maailmassa?

Lue Animalian eläinoikeusraportin kattava artikkeli. Painiketta klikkaamalla siirryt Animalia.fi-sivustolle. Linkki avautuu uuteen ikkunaan.

5. Eläinten oikeudet kuulokkeissasi:
Eläinten ääni -podcastin 1. tuotantokausi

Eläinten ääni -podcastin Valo ja Liina.

Eläinten ääni on eläinoikeuspodcast, jossa kuusi Animalian vapaaehtoista nuorta puhuvat eläinoikeusasioista. Onko eettistä tapaa kuluttaa eläintä? Miten ihmiskeskeinen maailmankuva ohjaa koko yhteiskuntaa? Miksi vegaani ei syö hunajaa? Muun muassa näihin kysymyksiin nuoret tekijät etsivät vastauksia keskusteluissaan.

Podcastin kaikki jaksot löydät Spotify-sovelluksesta. Painiketta klikkaamalla siirryt Spotify-sovelluksen verkkoversioon. Linkki avautuu uuteen ikkunaan.

 

Lue myös (linkki avautuu uuteen välilehteen): Animalia-media: Animalian juhlavuoden podcast antaa eläimille äänen

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: