Suomalaisista 62 % ei hyväksy eläinten tappamista niiden turkkien vuoksi

Taloustutkimuksen kyselyn mukaan 62 % suomalaisista ei hyväksy eläinten tappamista niiden turkkien vuoksi. Luku on kasvanut kahdella prosenttiyksiköllä vuoden 2019 tuloksesta. Tulos kertoo turkistarhauksen hyväksyttävyyden vahvasta laskusta Suomessa. 

Animalian ja Oikeutta eläimille -järjestön Taloustutkimuksella teettämä kysely koski eläinten tappamisen oikeutusta niiden turkkien vuoksi. Gallupissa kysyttiin, mitä mieltä vastaaja on väitteestä “On hyväksyttävää tappaa tarhattuja eläimiä niiden turkkien vuoksi”. 

Turkistarhauksen vastustus on tullut ilmi myös muissa aiemmin viime syksynä julkaistuissa selvityksissä. Animalian ja Oikeutta eläimille -järjestön Taloustutkimuksella teettämien kyselyiden mukaan kolme neljästä, eli 76 % suomalaisista ei hyväksy turkistarhauksen julkista tukemista ja 73 % haluaa joko tarhauskiellon tai eläimille huomattavasti lisää tilaa ja mahdollisuuksia toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään.  

Turkistarhaus vastatuulessa 

Myös politiikan kentällä on tapahtunut asenteiden kiristymistä suhteessa turkistarhaukseen. Pääministeripuolue SDP päätti elokuussa ryhtyä turkistarhauksen vastaiseksi puolueeksi, ja kokoomus vaatii turkisasetuksen päivittämistä sivistysvaltion standardien mukaiseksi. 

Vuosi 2020 oli turkistarhaukselle katastrofaalinen Euroopassa, kun Puola ja Ranska päättivät tarhauskielloista. Hollanti päätti pysyvästä turkistarhauskiellosta, joka astui voimaan vuoden alussa. Tanska ajoi minkkitarhauksen väliaikaisesti alas koronavirusepidemian vuoksi. Covid-19-tautia aiheuttavaa virusta on löydetty monien muidenkin maiden turkistiloilta, ja paine on kasvanut Euroopan laajuiselle kiellolle.  

Suomessa turkistarhausta tuettiin vuonna 2020 koronan varjolla yli viidellä miljoonalla eurolla, eikä uusia rajoituksia ole turkistarhaukselle toistaiseksi näköpiirissä. Vuonna 2021 uusi eläinlaki ja turkisasetus tulevat parlamentaariseen käsittelyyn ja jälleen ajankohtaisiksi. Eläinlaissa on mahdollista kieltää turkistarhaus, turkisasetuksessa on mahdollista asettaa tarhaukselle uusia rajoituksia.  

Animalian tavoitteena on kieltää turkistarhaus siirtymäajalla sosiaalisesti ja elinkeinopoliittisesti kestävällä tavalla.  

Kuva: Andrew Skowron

Lähteet (muualla verkossa)

Animalia 27.11.2020. Taloustutkimus: 76 % suomalaisista ei hyväksy turkistarhauksen tukemista – nykymuotoista turkistarhausta vastustaa 73 %

Animalia 29.11.2019. Taloustutkimus: Jo 74 prosenttia suomalaisista vastustaa nykymuotoista turkistarhausta – valtaosa ei hyväksy eläinten tappamista turkkien vuoksi

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: