Suomen turkisala vaikeuksissa –huutokauppa ei tuonut helpotusta

Koronavirustilanne uhkaa tällä hetkellä monen suomalaisen yrittäjän ja tuottajan elinkeinoa. Tilanne on iskenyt kovaa myös turkisalaa, joka on kamppaillut tuottavuusongelmien kanssa jo pitkään. 

Turkisalan kannattavuus on ollut pitkään huono. Suomessa tilanne kiristyy vuosi vuodelta: turkiksia on myyty tappiolla pitkään, tai niitä on vedetty myynnistä liian alhaisten hintojen vuoksi. Koronavirustilanteen vuoksi kannattavuus on entisestään pudonnut. Maaliskuussa alkaneen turkishuutokaupan kanssa samaan aikaan Saga Furs ilmoitti lomauttavansa koko henkilökuntansa. 

Huhtikuun alussa päättynyt Saga Fursin huutokauppa sujui erityisen huonosti. Tarjotuista ketunnahoista myytiin 14 % ja supikoirannahoista vain 9 %. Minkinnahoista myytiin 44 %. Vuosi sitten pidetyssä huutokaupassa minkinnahoista myytiin lähes 75 %.  

Mahdolliset tukitoimet tulee ohjata elinkeinosta luopumiseen 

Suomessa on julkistettu tukipaketteja yrittäjille koronaviruksen aiheuttamassa erityistilanteessa. Tukitoimien kriteereinä on, että koronaviruksen vuoksi yrityksen toiminta on tilapäisesti vaikeutunut tai vaikeutumassa ja yrityksellä arvioidaan olevan kannattavan toiminnan edellytykset jatkossa. Myös maa- ja metsätalousministeriössä valmistellaan tukitoimia ministeriön toimialan yrittäjille. 

“Turkisalan tulevaisuus on näyttänyt kehnolta jo ennen koronavirusepidemiaa. Sen sijaan, että suhdanneherkkää ja hiipuvaa elinkeinoa pidetään keinotekoisesti pystyssä, tulisi tukitoimet ohjata tarhauksen sosiaalisesti kestävään alasajoon. Mahdolliset tuet turkisalalle tuleekin kohdistaa ainoastaan elinkeinosta luopumiseen, esimerkiksi uudelleenkoulutuksen keinoin. Lisäksi valtiolta löytyy tukimekanismeja, joiden avulla turkistuotannon lopettamista voidaan tukea, vaikka sitä ei elinkeinona olisikaan kielletty”, Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs sanoo. 

Kuva: Laura Uotila

Lähteet (muualla verkossa)

Maaseudun tulevaisuuden artikkeli 26.3.2020. Korona koettelee turkisten huutokauppayhtiön taloutta: Saga Furs aloittaa yt-neuvottelut.

Saga fursin huutokauppa 23.3.-9.4.2020. Myyntitulokset.

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: