Vegeviettelys-blogia pitävä ruokatoimittaja Hanna Kuusisalo koosti Animalialle kolme reseptiä alkusyksyn tunnelmiin.
Peltisalaatti
Neljälle
 2 keskikokoista bataattia kuorittuna ja paloiteltuna
2 keskikokoista bataattia kuorittuna ja paloiteltuna 
2+2 rkl rypsiöljyä 
½+½ tl suolaa 
1 parsakaali paloiteltuna 
1 pkt (300 g) marinoitua tofua (esim. Jalotofu Aasia) 
1 avokado kuutioituna 
1 rs (80 g) vuonankaalia  
2 dl cashewpähkinöitä  
Kastike
½ dl maapähkinävoita 
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna 
1 rkl inkivääriä raastettuna  
½ punainen chili hienonnettuna 
2 rkl soijakastiketta 
1 rkl paahdettua seesamiöljyä  
½–1 limetin mehu 
½ ruukkua korianteria 
1–2 rkl vettä  
- Levitä bataatti leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille. Pirskottele päälle 2 rkl öljyä ja 1/2 tl suolaa. Paahda 225-asteisessa uunissa 15 min.
- Sekoita parsakaalin joukkoon loppu öljy ja suola. Revi tofu paloiksi. Levitä tofu ja parsakaali pellille bataatin sekaan. Paahda 15 min. Paahda pähkinöitä muutama minuutti uunin jälkilämmössä.
- Mittaa kastikeaineet korkeareunaiseen kulhoon ja aja sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää vettä sopivasti.
- Huuhtele ja kuivaa vuonankaali. Nosta pelti uunista. Lisää pellille vuonankaali, avokadokuutiot ja pähkinät. Tarjoa kastikkeen kera.
Gnocchi-lehtikaalipannu
Kolmelle
 200 g vegechorizoja tai mausteisia vegenakkeja paloiteltuna
200 g vegechorizoja tai mausteisia vegenakkeja paloiteltuna 
1 pkt (500 g) gnoccheja 
8 aurinkokuivattua tomaattia suikaloituna 
100 g lehtikaalia 
1+1 rkl rypsiöljyä 
4 rkl arrabiatta-pestokastiketta  
150 g vegefetaa  
- Poista lehtikaaleista keskiruoti. Revi lehdet pienemmiksi.
- Ruskista vegechorizot ja gnocchit erikseen öljyssä, yhdistä ne ja lisää lehtikaali muutamassa erässä. Lisää aurinkokuivatut tomaatit ja arrabiatta-pesto. Kääntele sekaisin.
- Viimeistele vegefetalla.
Pähkinäcurry
Neljälle
 1 sipuli hienonnettuna
1 sipuli hienonnettuna 
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna 
1 rkl inkivääriä raastettuna 
2 rkl öljyä 
1 rkl srirachaa 
1 rkl juustokuminaa 
1 tl korianteria 
1 tl kanelia 
½ tl kardemummaa 
½ tl kurkumaa 
2 rs (à 250 g) kirsikkatomaatteja 
1 ½ dl vettä 
2 dl cashewpähkinöitä 
1–2 dl kaurakermaa 
1 tl suolaa 
1 tl sokeria 
2 pkt (à 300 g) marinoitua tofua rapeaksi paistettuna 
cashewpähkinöitä 
keitettyä riisiä
tuoretta korianteria tai lehtipersiljaa
- Kuullota sipuli öljyssä. Lisää valkosipuli ja inkivääri, paista 2 min. Lisää kuivamausteet sekä chilikastike ja paista vielä 2 min.
- Lisää kirsikkatomaatit, vesi ja cashewpähkinät. Kuumenna kiehuvaksi ja anna porista hiljaa kannen alla noin 30 min. Lisää kaurakerma, sokeri ja suola. Soseuta sauvasekoittimella. Tarkista maku.
- Tarjoa curry rapeaksi paistettujen tofukuutioiden, riisin, cashewpähkinöiden ja tuoreiden yrttien kera.
Reseptit ja kuvat: Hanna Kuusisalo
Lisää reseptejä osoitteesta vegeviettelys.fi sekä Instagramista @vegeviettelys.
Tilaa Animalia-lehti
Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 3/2024. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).
 
								





