Syksyn värit lautasella 

Hanna Kuusisalo

Vegeviettelys-blogia pitävä ruokatoimittaja Hanna Kuusisalo koosti Animalialle kolme reseptiä alkusyksyn tunnelmiin.  

Peltisalaatti 

Neljälle 

Värikas peltisalaatti uunipellillä2 keskikokoista bataattia kuorittuna ja paloiteltuna 
2+2 rkl rypsiöljyä 
½+½ tl suolaa 
1 parsakaali paloiteltuna 
1 pkt (300 g) marinoitua tofua (esim. Jalotofu Aasia) 
1 avokado kuutioituna 
1 rs (80 g) vuonankaalia  
2 dl cashewpähkinöitä  

Kastike  

½ dl maapähkinävoita 
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna 
1 rkl inkivääriä raastettuna  
½ punainen chili hienonnettuna 
2 rkl soijakastiketta 
1 rkl paahdettua seesamiöljyä  
½–1 limetin mehu 
½ ruukkua korianteria 
1–2 rkl vettä  

  1. Levitä bataatti leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille. Pirskottele päälle 2 rkl öljyä ja 1/2 tl suolaa. Paahda 225-asteisessa uunissa 15 min.  
  1. Sekoita parsakaalin joukkoon loppu öljy ja suola. Revi tofu paloiksi. Levitä tofu ja parsakaali pellille bataatin sekaan. Paahda 15 min. Paahda pähkinöitä muutama minuutti uunin jälkilämmössä. 
  1. Mittaa kastikeaineet korkeareunaiseen kulhoon ja aja sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää vettä sopivasti.  
  1. Huuhtele ja kuivaa vuonankaali. Nosta pelti uunista. Lisää pellille vuonankaali, avokadokuutiot ja pähkinät. Tarjoa kastikkeen kera. 

Gnocchi-lehtikaalipannu 

Kolmelle 

Värikäs gnocchipannu valkoisella lautasella200 g vegechorizoja tai mausteisia vegenakkeja paloiteltuna 
1 pkt (500 g) gnoccheja 
8 aurinkokuivattua tomaattia suikaloituna 
100 g lehtikaalia 
1+1 rkl rypsiöljyä 
4 rkl arrabiatta-pestokastiketta  
150 g vegefetaa  

  1. Poista lehtikaaleista keskiruoti. Revi lehdet pienemmiksi.  
  1. Ruskista vegechorizot ja gnocchit erikseen öljyssä, yhdistä ne ja lisää lehtikaali muutamassa erässä. Lisää aurinkokuivatut tomaatit ja arrabiatta-pesto. Kääntele sekaisin.  
  1. Viimeistele vegefetalla. 

Pähkinäcurry 

Neljälle 

Pähkinäcurry ja riisiä valkoisella lautasella1 sipuli hienonnettuna 
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna 
1 rkl inkivääriä raastettuna 
2 rkl öljyä 
1 rkl srirachaa 
1 rkl juustokuminaa 
1 tl korianteria 
1 tl kanelia 
½ tl kardemummaa 
½ tl kurkumaa 
2 rs (à 250 g) kirsikkatomaatteja 
1 ½ dl vettä 
2 dl cashewpähkinöitä 
1–2 dl kaurakermaa 
1 tl suolaa 
1 tl sokeria 
2 pkt (à 300 g) marinoitua tofua rapeaksi paistettuna 
cashewpähkinöitä 

keitettyä riisiä 

tuoretta korianteria tai lehtipersiljaa  

  1. Kuullota sipuli öljyssä. Lisää valkosipuli ja inkivääri, paista 2 min. Lisää kuivamausteet sekä chilikastike ja paista vielä 2 min. 
  1. Lisää kirsikkatomaatit, vesi ja cashewpähkinät. Kuumenna kiehuvaksi ja anna porista hiljaa kannen alla noin 30 min. Lisää kaurakerma, sokeri ja suola. Soseuta sauvasekoittimella. Tarkista maku. 
  1. Tarjoa curry rapeaksi paistettujen tofukuutioiden, riisin, cashewpähkinöiden ja tuoreiden yrttien kera. 

Reseptit ja kuvat: Hanna Kuusisalo

Lisää reseptejä osoitteesta vegeviettelys.fi  sekä Instagramista @vegeviettelys.

Tilaa Animalia-lehti

Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 3/2024. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: