Taas voitto turkiseläimille – Latvia kieltää turkistarhauksen

Latvian parlamentti äänesti tänään turkistarhauksen kieltämisen puolesta. Maa tulee kieltämään kaikkien turkiseläinten kasvattamisen viiden vuoden siirtymäajalla.

Parlamentti hyväksyi 22.9.2022 kolmannessa käsittelyssään eläinsuojelulain muutokset, jotka tulevat lopettamaan turkistarhauksen Latviassa. Kielto hyväksyttiin ylivoimaisella äänten enemmistöllä (70 puolesta, 3 vastaan).

Parlamentti katsoi myös, ettei turkisala tarvitse taloudellista kompensaatiota kiellon pituuden vuoksi. Viisi vuotta katsotaan olevan riittävä aika turkistarhaajille toiminnan lopettamiselle ja investointien takaisin saamiselle. Kielto astuu voimaan 1.1.2028.

Viimeiset 10 vuotta latvialainen eläinoikeusjärjestö Dzīvnieku brīvība on kampanjoinut aktiivisesti turkistarhauskiellon puolesta. Kieltoa ovat tukeneet 42 000 ihmistä ja 50 muuta kansalaisjärjestöä.

”Tämä on historiallinen hetki eläinten oikeuksille Latviassa – valtava voitto sekä eläimille että ihmisille”, Dzīvnieku brīvība -järjestön toiminnanjohtaja Katrīna Krīgere kommentoi. ”Kieltämällä eläinten vangitsemisen ja tappamisen niiden turkin vuoksi me latvialaiset vahvistamme kunnioitustamme eläimiä kohtaan. Osoitamme, että maassamme myötätunto ja järki ovat tärkeämpiä kuin ahneus ja ylpeys. Asenteemme eläimiä kohtaan on oman ihmisyytemme peili.”

Latviassa tapetaan turkistarhoilla noin 300 000 minkkiä sekä useita satoja kettuja ja chinchilloja joka vuosi. Latviassa toimivien turkistarhojen ja niillä kasvatettavien eläinten määrä on kuitenkin vähentynyt huomattavasti. Esimerkiksi vielä vuonna 2017 turkistarhojen eläinten kokonaismäärä oli 617 000 yksilöä.

Yli puolet EU-maista kieltänyt turkistarhauksen

Latviasta tuli EU:n 14. jäsenmaa, joka on kieltänyt kokonaan turkistarhauksen. Jäsenmaista Alankomaat, Belgia, Irlanti, Italia, Itävalta, Kroatia, Luxemburg, Ranska, Slovakia, Slovenia, Unkari, Tšekki ja Viro ovat jo aiemmin kieltäneet tarhauksen. Lisäksi Espanjassa, Ruotsissa ja Tanskassa on tehty osittaisia tai väliaikaisia kieltoja. Tiukennettujen säädösten takia Saksassa tarhaus on loppunut kokonaan ja Ruotsissa kettu- ja chinchillatarhauksen osalta.

Eurooppalaiset eläinjärjestöt keräävät tällä hetkellä allekirjoituksia eurooppalaiseen kansalaisaloitteeseen, jossa vaaditaan turkistarhauksen sekä turkistuotteiden myynnin kieltämistä koko EU-alueella. Aloite on kerännyt jo yli 300 000 allekirjoitusta, mutta allekirjoituksia vaaditaan miljoona, jossa EU-komissio ottaa sen käsittelyyn.

Lue lisää (muualla verkossa)

Eurooppalainen kansalaisaloite Fur Free Europe

Kuva: Zdenek Machacek / Unsplash

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: