Animalian reseptit: Talven värikkäät kasvikset

Oona Poutiainen

Alkuvuoden sesongissa herkutellaan ekologisesti kasviksilla kaikissa sateenkaaren väreissä. Kokeile tempe-kulhoja punakaalilla ja maapähkinäkastikkeella tai porkkanaa porkkanakakun makuisessa puurossa. Tai miltä kuulostaisi snickers-smoothie, joka saa makeutensa pakastetuista banaaneista?

Tempe-kulhot

Tempe, juurekset ja vihannekset ovat tarjolla kulhossa.2 annosta

100 g tempeä (esimerkiksi Jalotofu)
2 rkl soijakastiketta
1 rkl seesamiöljyä
¼ punakaalia
2 porkkanaa
1 bataatti
2 rkl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria


Viimeistelyyn

tuoretta korianteria
limeä

Pikkelöity kurkku

½ kurkku
2 rkl riisiviinietikkaa
ripaus suolaa ja chilihiutaleita
1 tl vaahterasiirappia

Maapähkinäkastike

1 dl maapähkinävoita
1 rkl soijakastiketta
1 rkl vaahterasiirappia
1 rkl riisiviinietikkaa
parin sentin pätkä inkivääriä
limen mehu

1.       Viipaloi tempe ja anna sen marinoitua soijakastikkeessa muun valmistelun ajan. 

2.       Kuori ja pilko bataatti pieniksi paloiksi. Pyöräytä palat oliiviöljyssä, suolassa ja pippurissa ja paahda 200 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes bataatti on kypsää. 

3.       Suikaloi punakaali ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja suikaloi porkkanat.

4.       Valmista pikkelöity kurkku siivuttamalla se ohuiksi suikaleiksi. Anna maustua riisiviinietikan, suolan, chilihiutaleiden ja vaahterasiirapin kanssa.

5.       Valmista maapähkinäkastike raastamalla inkivääri ja sekoittamalla ainekset sekaisin kulhossa. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa tilkka vettä, jos kastike on liian paksua.

6.       Paista tempe seesamiöljyssä kuumalla pannulla kunnes se on rapsakkaa.

7.       Kokoa ainekset kulhoihin. Viimeistele maapähkinäkastikkeella, korianterilla ja limellä.

 

Snickers smoothie

Snickers smoothie tarjotaan banaanin ja suklaan palojen kanssa.yhdelle

2 jäistä banaania
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 rkl maapähkinävoita
1 dl kaurajuomaa

1.     Surauta kaikki ainekset sekaisin blenderissä ja kaada kulhoon. Viimeistele banaanin siivuilla, maapähkinävoilla ja tummalla suklaalla.

 

 

 

Porkkanakakku-puuro

Porkkanakakkupuuro tarjoillaan cashewkerman kanssa.yhdelle

1 dl kaurahiutaleita
2 dl vettä
1 dl kaurajuomaa
2 rkl porkkanasosetta (tai 1 porkkana raastettuna)
½ – 1 rkl vaahterasiirappia
½ tl kanelia
¼ tl jauhettu inkivääriä

ripaus neilikkaa, kardemummaa, suolaa

Viimeistelyyn

cashewkermaa
vaahterasiirappia

1.     Lisää puuron ainekset kattilaan ja keitä 5 min. Viimeistele cashewkermalla ja vaahterasiirapilla.

2.     Porkkanasose: Kuori ja pilko viisi porkkanaa. Keitä 20 min tai kunnes ne ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Säilytä jääkaapissa ja käytä porkkanakakku-puuroon.

3.     Cashewkerma: 100 g cashewpähkinöitä ja 2 taatelia, kivet poistettuina. Laita cashewpähkinät veteen ja mikroon 5 minuutiksi. Valuta. Lisää blenderiin taateleiden kera. Lisää tilkka vettä, jotta ainekset soseutuvat tasaisesti.

 

Reseptit & kuvat: Oona Poutiainen

Lisää reseptejä löydät Vegan and wild -sivuilta ja Instagram-tililtä (linkit aukeavat uusiin välilehtiin).  

Tilaa Animalia-lehti

Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 1/2021. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Kerro kaverillesi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on telegram
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: