Tanska kieltää häkkikanalat

Tanskassa päätettiin kieltää kanojen häkkikasvatus 12 vuoden siirtymäajalla. Suurin osa maan kaupoista on jo lopettanut häkkikasvatuksesta peräisin olevien kananmunien myynnin.

Tanskan hallitus päätti jo kaksi vuotta sitten, että kanojen häkkikasvatus tulee lopettaa. Nyt kielto on virallistettu. 12 vuoden siirtymäaika alkaa vuoden 2023 alusta, ja häkkikanaloiden tulee lopettaa toimintansa vuoteen 2035 mennessä. Pitkää siirtymäaikaa puolustetaan sillä, että tuottajilla olisi riittävästi aikaa siirtyä toiseen tuotantomuotoon.

Häkkikananmunien kulutus on ollut voimakkaassa laskussa ja niiden myynti kaupoissa on jo lähes loppunut tanskalaisissa kaupoissa. Häkkikananmunia käytetään kuitenkin yhä elintarviketeollisuudessa ja ravintoloissa. Tanskassa on jäljellä seitsemän häkkikanalaa, jotka tuottavat noin 13 prosenttia Tanskan kananmunista.

Häkkikanalat vähenevät EU-maissa

EU:ssa sallittuja häkkejä ovat niin sanotut virikehäkit, joissa kanoilla ei kuitenkaan ole tilaa kuin A4-arkin verran. Noin 45 prosenttia EU-maissa elävistä munijakanoista kasvatetaan yhä häkkikanaloissa. Suomessa häkkikananmunien osuus vuonna 2021 oli 46 prosenttia kananmunien tuotannosta.

EU-maista myös virikehäkkikasvatuksen ovat Tanskan lisäksi kieltäneet Itävalta, Luxemburg, Saksa (kielto astuu voimaan vuonna 2025), Tšekki (2027), Slovakia (2030) ja Belgian Wallonia (2028). Ranskassa on kielletty uusien virikehäkkikanaloiden rakentaminen. Hollannissa tavalliset virikehäkit on kielletty, mutta suuremmat ryhmähäkit ovat edelleen sallittuja.

Lue lisää (muualla verkossa)

Eurogroup for animals 29.9.2022. Denmark bids farewell to cage egg production.

Kuva: Jo-Anne McArthur / Djurrattsalliansen / We Animals Media

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: