Tanskan turkisala vaikeuksissa

Tanskan minkintuotanto on kohtaamassa suurimman takaiskunsa koskaan, kirjoittaa Finans-sanomalehti. Ensin putosivat hinnat, nyt leikkurin alla on koko tuotanto.

Tanskassa minkkiturkisten hinnat olleet jo vuosia laskusuunnassa, ja se on pakottanut monet sulkemaan tarhansa. Finans-lehden haastattelema Kopenhagen Furin hallituksen puheenjohtaja Tage Pedersen kertoo, että minkinrehun tuotantoon perustuen voidaan suurella todennäköisyydellä sanoa, että minkkiturkisten tuotanto putoaa tänä vuonna 25–30 %.

Tanskalaiset minkkitarhaajat kasvattivat viime vuonna 17,9 miljoonaa minkkiä, tänä vuonna tuotannon arvellaan putoavan 12,5 ja 13,4 miljoonan minkin välimaastoon. Kasvatusmäärät tulevat siis putoamaan noin 5 miljoonalla eläinyksilöllä tänä vuonna, ja se on tanskalaisen turkisalan tähän asti kohtaamista takaiskuista suurin.

Minkinkasvatus on ollut tappiollista jo useiden vuosien ajan. Tämä on jo aiheuttanut konkursseja, Pedersen kertoo Finans-lehdessä. Minkkiturkiksen hinta on romahtanut viidessä vuodessa yli 600 Tanskan kruunusta vain hieman yli 200 kruunuun, mikä ei kata tuotantokustannuksia. Tappiota on tehty jo kolme vuotta.

Maailmanlaajuisesti minkintuotanto on laskenut 20 %. Tanskassa minkkiturkisten vientiarvo on viidessä vuodessa pudonnut 13,3 miljoonasta 5,5 miljoonaan Tanskan kruunuun, ja tässä tilanteessa on mahdollista, että lasku jatkuu tänä vuonna edelleen. Myös Suomessa turkikset tuottavat tappiota ja turkiksia on vedetty myynnistä alhaisten hintojen vuoksi.

Tanskassa esitetään minkkitarhauksen kieltämistä

Joulukuussa Tanskan kansankäräjien Yhtenäisyyslista (Enhedslisten) esitti hallitukselle minkkien tarhauskieltoa. Muut puolueet eivät ole vielä ottaneet kieltoon kantaa, mutta asiaa käsitellään ensimmäistä kertaa 31.1.2019. Vuonna 2009 Tanska on jo kieltänyt kettujen tarhauksen 15 vuoden siirtymäajalla.

Euroopassa on viime vuosien aikana kielletty turkistarhaus jo 14 maassa. Viimeisimpänä turkistarhauskielto astui voimaan Serbiassa tammikuun 1. päivä 2019. Parlamentaarisessa käsittelyssä tarhauskiellot ovat muun muassa Norjassa, Puolassa, Irlannissa, Liettuassa, Tanskassa ja Virossa.

Lisätietoa (muualla verkossa)

Finans: Guldrandet milliardeksport truet: Nu styrtdykker dansk minkproduktion (ruotsiksi).
Animalia: Tarhauskiellot maailmalla.

Kuva: Salla Tuomivaara.

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: