Tehdään yhdessä historiaa

Muistan, kun Animalia yhdessä muiden järjestöjen kanssa käynnisti kansalaisaloitteen turkistarhauksen kieltämiseksi vuonna 2012. Kampanjan aikana asuin Ranskassa ja keskustelin turkistarhauksesta eri yhteyksissä. Moni ulkomaalainen ystävä oli järkyttynyt, että Suomessa tarhataan villieläimiä. Se ei sopinut kuvaan modernista, demokraattisesta hyvinvointivaltiosta. 

Animalia keräsi yhdessä muiden järjestöjen kanssa huikeat 69 381 allekirjoitusta kansalaisaloitteeseen. Tuolloin tehtiin historiaa, sillä tämä oli ensimmäinen kansalaisaloite, joka eteni eduskunnan käsittelyyn. Huolimatta aloitteen vahvasta kannatuksesta eduskunta tyrmäsi aloitteen, mutta lupasi kuitenkin parannuksia turkiseläinten oloihin.  

Nyt kymmenen vuotta myöhemmin tarhaus on edelleen laillista eikä eläinten oloihin ole tehty luvattuja parannuksia. Turkistarhauksen vastustus on sen sijaan kasvanut. Animalian vuosittaiset gallupit kertovat selkeästi, että valtaosa suomalaisista vastustaa nykymuotoista turkistarhausta. Tarhauksen vastustajia löytyy kaikkien puolueiden äänestäjistä – se yhdistää suomalaisia. 

Turkistarhauksen vastustus yhdistää ihmisiä myös kansainvälisesti. Mielipidekyselyt osoittavat, että turkistarhauksen vastustus on Euroopassa laajaa. Turkistarhaus on kielletty jo 16 Euroopan maassa, joista 11 kuuluu Euroopan unioniin. Joissakin maissa kansallisen lainsäädännön vaatimukset koskien turkiseläinten oloja ovat sellaisia, että turkistarhaus on loppunut taloudellisesti kannattamattomana. 

Euroopan komissio valmistelee juuri EU:n eläinsuojelulainsäädännön uudistusta, johon tullaan kirjaamaan tuotantoeläinten häkkikasvatuskielto. Animalia ajaa sitä, että uudistuksen yhteydessä kielletään myös turkistarhaus.  

Siksi olen aloitteentekijänä eurooppalaisessa kansalaisaloitteessa, jossa vaaditaan turkistarhauksen ja turkisten myynnin kieltämistä EU:n alueella. Yhdessä muiden eurooppalaisten eläinasiajärjestöjen kanssa aiomme kerätä kansalaisaloitteeseen miljoona allekirjoitusta, jonka jälkeen aloite luovutetaan Euroopan komissiolle. Suomessa meillä on tavoitteena vähintään 100 000 allekirjoitusta toukokuuhun 2023 mennessä. Aloite lähettää vahvan viestin niin Euroopan komissiolle kuin Suomen päättäjillekin: turkistarhaus on kiellettävä! 
 
Tänä vaikeana aikana tuntuu erityisen merkitykselliseltä, että voimme olla mukana tekemässä konkreettista muutosta yhdessä koko Euroopan kanssa. Varmistathan, että olet ensimmäisten joukossa allekirjoittamassa aloitteen? Tehdään yhdessä historiaa! 

PS. Aloitteen voit allekirjoittaa 18.5. alkaen osoitteessa www.FurFreeEurope.fi.  

Tilaa Animalia-lehti

Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 2/2022. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Kuva: Laura Uotila

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: