Animalian reseptit: Tofu – arjen pelastaja

Wilhelmiina Ritala

Ruokakonttuuri

Valmiiksi maustetut tofut ovat arkikokkailussa kätevä apu ja sopivat monenlaisiin ruokiin. Savutofusta syntyy nopeasti savulohipastan vegaaninen versio, joka maustetaan sitruunalla ja tillillä. Välimeren tofukiusaus taas valmistuu melkein itsekseen, sillä esivalmistelu käy hetkessä ja uuni hoitaa loput. Samalla uuninlämmityksellä voi paistaa helpot ja herkulliset cookiet, jotka maistuvat lämmittävän teekupposen kanssa.

Välimeren tofukiusaus

4 annosta

Välimerellinen tofukiusaus on tarjoiltavana pöydällä.1 kg peruna-sipulisekoitusta
1 pkt (300 g) Jalotofua (marinoitu)
1 kpl (200 g) punainen paprika
15-20 kpl kivetöntä mustaa kalamataoliivia
3/4 dl aurinkokuivattuja tomaatteja kuutioina
1 tl timjamia
1 tl oreganoa
mustapippuria
1 tl suolaa
4 dl kaurakermaa

1. Kuutioi tofu ja paprika. Viipaloi oliivit ja kuutioi aurinkokuivatut tomaatit.

Sekoita uunivuoassa noin 3/4 peruna-sipulisekoituksesta tofun, paprikan, oliivien, aurinkokuivattujen tomaattien sekä mausteiden kanssa. Levitä päälle loppu peruna-sipulisekoituksesta ja valuta päälle kerma.

2. Kypsennä kiusausta 200-asteisessa uunissa noin reilun tunnin verran, kunnes perunat ovat kypsiä ja kiusaus on saanut kauniisti väriä. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.

Vinkki! Tofun tilalla voit käyttää myös yhden rasian (230 g) Nyhtökauraa (tomaatti).

Savutofupasta

3 annostaSavutofupastaa annoksena lautasella.

250 g spagettia tai muuta pastaa
300 g savutofua
100 g purjoa
1 rkl rypsiöljyä
2 dl kaurakermaa
2 tl sitruunankuorta raastettuna
mustapippuria
suolaa
1-2 rkl sitruunamehua
1 dl tuoretta tilliä hienonnettuna

1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta pasta lävikössä ja säästä mukillinen keitinlientä.

2. Pastan kypsyessä paloittele tofu ja hienonna purjo. Kuumenna tilkka öljyä paistokasarissa ja paista tofu kauniin ruskeaksi. Siirrä lautaselle odottamaan. Lorauta pannulle öljyä ja kuullota purjo pehmeäksi.

3. Lisää kasariin tofut, kerma, sitruunankuori, pippuri ja suola. Kuumenna kiehuvaksi ja hautua pari minuuttia. Sekoita joukkoon sitruunamehu ja tilli. Nostele kastikkeen joukkoon valutettu pasta ja noin 1 dl keitinlientä. Tarjoa heti.

Suklaacookiet

noin 24 kappalettaSuklaacookie.

100 g margariinia
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
3 rkl kasvimaitoa
100 g hasselpähkinöitä
170 g tummaa suklaata
1 tl vaniljasokeria
3 ½ dl vehnäjauhoja
¼ tl suolaa
½ tl soodaa

1. Vaahdota sähkövatkaimella pehmeä margariini sekä sokeri ja fariinisokeri. Vatkaa joukkoon kasvimaito. Sekoita keskenään karkeaksi rouhitut pähkinät ja suklaa sekä muut kuivat aineet. Sekoita seos taikinaan.

2. Pyörittele taikina palloiksi pellille leivinpaperin päälle. Litistä palloja hieman käsin tai haarukan avulla. Jätä väleihin leviämisvaraa. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.

Lisää reseptejä löydät Ruokakonttuurin nettisivulta ja Instagram- ja Facebook-tileiltä (linkit aukeavat uusiin välilehtiin).

Reseptit ja reseptikuvat: Wilhelmiina Ritala / Ruokakonttuuri.

Tilaa Animalia-lehti

Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 1/2020. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

 

 

Kerro kaverillesi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on telegram
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: