Turkiksella ei ole paikkaa muodin tulevaisuudessa

Matilda Sihvola

Monien vuosien turkistarhauksen vastainen työ tuottaa entistä enemmän tulosta. Viime aikoina hyviä uutisia onkin saatu eri puolilta maailmaa.

Laajamittainen muutos suhtautumisessa turkistarhaukseen on epäilemättä vaikuttanut positiivisesti moniin asioihin. Jatkuvasti tapahtuvien muutosten varjolla on turvallista sanoa, että parempi tulevaisuus eläimille on täysin mahdollinen, ja lähempänä kuin koskaan aiemmin.

Useat maat ovat jo kieltäneet turkistarhauksen tai ainakin rajoittaneet sitä huomattavasti. Esimerkiksi Hollanti, merkittävä minkkiturkisten tuottajamaa, on kieltänyt turkistarhauksen siirtymäajalla. Tämän vuoden puolella Luxemburg ja Belgia kielsivät turkistarhauksen ja Norjan hallitusohjelmaan kirjattiin tarhauksen loppuminen maassa vuoteen 2025 mennessä. San Francisco ja Los Angeles ovat kieltäneet myös turkisten myynnin.

Turkisalan läpinäkyvät yritykset kaupitella turkista ekologisena ja eettisenä tuotteena eivät enää mene kuluttajille läpi. Järkyttävät kuvat suomalaisten tarhojen jättiketuista ovat herättäneet maailmanlaajuisesti keskustelua ja saaneet monet kyseenalaistamaan turkiksen eettisyyteen liittyviä myyttejä. Kuvista uutisoitiin ympäri Eurooppaa ja jopa Kiinassa asti.

Kysyntä turkiksille on jatkuvassa laskussa. Suomalaisen Saga Fursin huutokauppojen myynti on ollut odotettua huonompi ja turkkien hintoja on jouduttu laskemaan huomattavasti, koska ostajia ei löydy tarpeeksi. Sen lisäksi Saga Furs on menettänyt tärkeitä asiakkaita uusien turkittomuuslinjauksien myötä.

Kuluttajien kieltäytyessä turkiksista on myös muotialan jättiläisten mukauduttava nykyisten asenteiden mukaan. Muun muassa Gucci, Versace, Michael Kors ja viimeisimpänä Burberry ovat sitoutuneet turkittomuuteen, vaikka turkistuotteet olisivatkin aikaisemmin olleet keskeisessä osassa merkkien tarjontaa. Yhä useamman muotitalon luopuminen turkiksesta lisää myös painetta niille yrityksille, jotka vielä pitävät sitä valikoimassaan. Nyt olisi jo korkea aika seurata muodin edelläkävijöiden esimerkkiä ja luopua turkiksesta. Muodin eettisyyteen tullaan jatkossa panostamaan yhä enemmän, ja eettistä turkista ei ole olemassakaan.

Entä mitä nuoret ajattelevat turkiksista? Kysyin ystäviltäni heidän mielipidettään asiasta. ’’On väärin, että kasvatetaan eläimiä vankeudessa vain turkin takia.’’ Haastateltavat kertoivat myös, että eivät ole itse ikinä käyttäneet turkista, eikä kukaan heidän lähipiirissäkään käytä turkistuotteita. ’’Iso osa nuorista on turkistarhausta vastaan.’’

Turkiksella ei ole paikkaa muodin tulevaisuudessa.

Matilda Sihvola tietokoneen äärellä Animalian toimistolla Helsingissä.
Matilda Sihvola suoritti
työelämään tutustumisjakson Animaliassa.

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: