Turkis vai tekoturkis?

Euroopan parlamentissa syyskuussa julkistettu tutkimus paljasti vakavia puutteita turkistuotteiden merkinnöissä. Kaksi kolmasosaa tutkituista tuotteista oli merkitty virheellisesti.

Animalian turkiseläinten suojelun kattojärjestön Fur Free Alliancen (FFA) teettämän kansainvälisen selvityksen tulokset ovat linjassa Animalian keväällä julkaiseman raportin Suomen osuuden kanssa. Suomessa väärin merkittyjä turkistuotteita oli 66 % tutkituista tuotteista. Kansainvälisessä selvityksessä tutkittiin yhteensä 667 aitoa turkista sisältävää tekstiiliä.

”Eurooppalaisella kuluttajalla ei ole juuri mahdollisuutta tietää, sisältävätkö vaatekaupoissa myytävät tuotteet aitoa turkista vai eivät. Myös meillä Suomessa myydään yleisesti vaatteita, jotka sisältävät aitoa turkista, mutta joiden tuotemerkintä ei sitä paljasta”, kertoo Animalian eläinsuojeluasiantuntija Laura Uotila.

Kaksi kolmasosaa tutkituista tuotteista oli merkitty virheellisesti.
Kuva: Fur Free Alliance

Lain mukainenkin merkintä on harhaanjohtava

Lisäksi itse merkintä aiheuttaa päänvaivaa. Vaikka tekstiili olisikin varustettu lain vaatimalla tekstillä, se ei kerro kuluttajalle juuri mitään. Nykyinen lainsäädäntö vaatii merkitsemään tekstiilituotteen, mikäli siinä on käytetty aitoa turkista, nahkaa, luuta tai untuvaa. Tuotteista tulee löytyä teksti ”Sisältää muuta kuin tekstiiliä olevia eläinperäisiä osia”. Merkitsemistä koskeva pykälä ei kuitenkaan koske kaikkia tuotteita. Jos tuote sisältää turkista enemmän kuin 20 %, merkintää ei vaadita. Harhaanjohtavuutta lisää se, ettei kenkiin, laukkuihin eikä asusteisiin tekstiä vaadita.

FFA jäsenjärjestöineen vaatii, että merkintöjä koskevan lainsäädännön tulee olla selkeä. Aitoa turkista sisältävät tuotteet tulee myös merkitä huolimatta siitä, mikä tuote on kyseessä ja kuinka paljon turkista se sisältää.

Voit lukea Animalian koko raportin ”Väärinmerkityt turkistuotteet – harhaanjohdetut kuluttajat” täältä (e-lehti, linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: