Turkisalan laskusuhdanne jatkuu voimakkaana – myös eläinten määrä laskee

Turkisalan jyrkkä alamäki Suomessa on tosiasia. Uusimmat tilastot vuodelta 2018 näyttävät, että suuntaus on eläinten kannalta oikea: sekä tarhojen määrä että kasvatettujen eläinten lukumäärä laskivat viime vuonna selvästi. Myös nahkojen hinnat ja vientitulot olivat laskusuunnassa.

FiFur (entinen ProFur) julkaisee vuosittain alan tilastoja. Vuonna 2018 turkistilojen määrä jatkoi vähenemistään. Viime vuonna Suomessa toimi 763 FiFurin jäsenyritystä, joilla oli noin 900 toimipaikkaa. Vuonna 2017 jäsentiloja oli vielä 860 ja niillä toimipaikkoja 960. Kaikkiaan turkistarhoja oli vuonna 2018 967, kun vuotta aiemmin määrä oli vielä 1 015. Tarhojen kokonaismäärä laski siis noin viidellä prosentilla.

Turkisten viennin arvo laski yli 100 miljoonalla eurolla. Viime vuonna viennin arvo oli 317 miljoonaa euroa (v. 2017 se oli 430 miljoonaa euroa), mikä tarkoittaa, että alan osuus Suomen kokonaisviennin arvosta on vain noin puoli prosenttia. Sekä minkkien että sinikettujen nahkojen hinnat laskivat 24 %. Turkisalan työllistävyydenkin arvioidaan pysyvän alle 5 000 henkilötyövuodessa.

Eläinten kannalta ilahduttavinta on se, että turkiseläinten kasvatusmäärät ovat selvässä laskussa. Viime vuonna Suomessa kettujen pentuja syntyi 18 % vähemmän ja minkkien pentuja 14 % vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Kaikkiaan viime vuonna syntyi 3,46 miljoonaa turkiseläinten poikasta. Näistä 1,37 miljoonaa oli minkinpoikasia ja 1,63 miljoonaa siniketunpoikasia. Vaikka määrät ovat edelleen valtavia, on laskusuunta kuitenkin voimakas. Jos hypätään vertailemaan pentumääriä neljän-viiden vuoden taakse, on sekä minkkien että sinikettujen kasvatusmäärät laskeneet yli kolmanneksella. Minkkien kasvatusmäärät eivät ole olleet Suomessa näin alhaalla vuosikymmeniin, ja sinikettujen kohdalla on viimeksi oltu samoissa luvuissa vuonna 2012.

Supikoirien kasvatus on sen sijaan hienoisessa nousussa: viime vuonna supikoiria kasvatettiin noin 158 000, kun edellisenä vuonna lukumäärä oli 140 000 yksilöä. Supikoirien kokonaismäärä on kuitenkin maltillinen minkkeihin ja kettuihin verrattuna.

Lähteet (muualla verkossa)

Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto: Tilastot 2019 (pdf).

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: