Turkiseläinten kasvatusmäärät romahtaneet koko maailmassa 

Koko maailman turkistuotannon kattavat tilastot paljastavat, että turkiseläinten kasvatusmäärät ovat jyrkässä laskussa. Minkkien kasvatus on puolittunut kahdessa vuodessa ja myös kettujen kasvatusmäärät ovat voimakkaasti laskeneet. 

Huomattava turkistarhauksen alamäki on havaittavissa niin Euroopassa, Kiinassa kuin Pohjois-Amerikassakin. Kun vuonna 2020 maailman turkistarhoilla kasvatettiin 33 miljoonaa minkkiä, niin vuonna 2022 minkkejä kasvatettiin enää 17 miljoonaa. EU:ssa minkkien kasvatusmäärä on tässä ajassa laskenut 18 miljoonasta eläimestä 7,5 miljoonaan.  

Kiina on edelleen maailman suurin turkistuottajamaa, mutta sielläkin minkkien määrä on laskenut 9,3 miljoonasta yksilöstä 5,8 miljoonaan yksilöön vuosina 2020–2022. Vuonna 2014 koko maailmassa kasvatettiin 113 miljoonaa minkkiä, joten tarhausmäärät ovat romahtaneet 85 prosenttia alle kymmenessä vuodessa. 

Kettuja kasvatettiin EU-alueella vuonna 2020 vielä 1,2 miljoonaa, mutta vuonna 2022 määrä oli lähes puolittunut 0,7 miljoonaan. Melkein kaikki EU:ssa kasvatetut ketut on tarhattu Suomessa. Samaan aikaan kettujen kasvatus on vähentynyt Kiinassa 12 miljoonasta ketusta 8 miljoonaan kettuun. Koko maailman turkistarhoilla kasvatettiin noin 9 miljoonaa kettua vuonna 2022. Kettujen tarhaus on vähentynyt 40 prosenttia vuodesta 2014. 

Kiinan pienenevät turkismarkkinat siten eivät tue väitettä, että turkistarhauksen kieltäminen Euroopassa siirtäisi tuotannon Kiinaan. Tilastojen valossa asia vaikuttaisi olevan päinvastoin. Niin Euroopassa kuin Kiinassakin turkistarhaus on vähentynyt tasaisesti jo vuosia, koska turkisten kysyntä on laskenut ja myymättömät nahat ovat jääneet täyttämään varastoja.  

Tilastot osoittavat, että turkisalan kannattavuus koko maailmassa on heikkoa. Heikkenevä kysyntä, alan huono maine ja kannattamaton tuotanto eivät houkuttele turkistarhaajia jatkamaan. Suomessa useat pankit ovatkin jo ilmoittaneet, etteivät ne myönnä turkistarhoille uusia lainoja. Suomessa turkiseläinten kasvatusmäärät ovat laskeneet 58 prosenttia kolmessa vuodessa.

Lue lisää (muualla verkossa) 

Fur Free Alliance. Global mink production halved in two years.

Animalia-media 30.6.2023. Turkiseläinten kasvatusmäärä laskenut vuodessa 35 %.

Kuva: Laura Uotila

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: