Turkistarhat saavat isommat korvaukset valtiolta kuin myymällä turkiksia

Keskimääräinen lintuinfluenssan takia korvauksia saava turkistila saa valtiolta lähes 700 000 euroa, vaikka turkisalan yritysten keskiliikevaihto jää alle 100 000 euroon. Aiheesta uutisoi Talouselämä.

Animalia-media kertoi jo maaliskuun alussa, että lintuinfluenssan takia tapetusta ketusta tai minkistä maksettava korvaus on keskimäärin 100 euroa eläintä kohden, kun samaan aikaan huutokaupassa turkisnahoista maksettiin viime vuonna keskimäärin 25–48 euroa.

Talouselämä-lehti oli saanut käsiin Ruokaviraston laskelmat, joiden perusteella korvaussummat määräytyvät. Ruokavirasto on laskenut keskimääräiseksi ketunpennun arvoksi 80 euroa ja minkinpennun 35 euroa. Summat nousevat, kun kyseessä on erityisen arvokkaiksi mainittuja siitoseläimiä, joten tämän vuoksi keskimääräinen korvaus eläintä kohden nousee jopa 100 euroon.

Ruokaviraston laskelmat perustuvat kymmenen vuoden keskiarvoihin eli Ruokavirasto huomioi korvauksissaan myös sellaisia vuosia, jolloin turkikset ovat olleet nykyistä kalliimpia. Viimeksi turkistarhaus on ollut kannattavaa Suomessa noin 10 vuotta sitten.

Kierre ei pysähdy ennen kuin turkistarhaus loppuu

Talouselämä-lehden haastatteleman Ruokaviraston yksikönjohtajan Sirpa Kiviruusun mukaan lopetuspäätöksen saaneet tilat saavat korvauksina yhteensä 49,8 miljoonaa euroa. Loput budjetoiduista rahoista eli 0,9 miljoonaa euroa menevät korvauksiin niistä eläimistä, jotka lopetettiin muilla Suomen turkistarhoilla lintuinfluenssatartuntojen selvittämiseksi.

Keskimäärin yksi turkistila saa korvauksia 690 000 euroa. Talouselämä-lehti kirjoittaa, että Suomessa on 400 yritystä, joiden toimialaksi on merkitty turkistarhaus. Niistä ainoastaan 28 tarhan liikevaihto ylitti 700 000 euroa vuosina 2021–2023. Keskimääräisen Talouselämän tietokannasta löytyvän turkistarhan liikevaihto on alle 100 000 euroa.

Tällä hetkellä on varmuus lähes 51 miljoonan euron käyttämisestä valtion kassasta turkistarhojen korvauksiin. Turkisalan edustaja on kuitenkin väläytellyt, että korvaukset voivat nousta kaikkiaan jopa 100 miljoonaan euroon.

Lintuinfluenssatartuntoja löytyi viime vuonna 71 tarhalta ja turkiseläimiä määrättiin lopetettavaksi lähes 500 000 yksilöä 72 tarhalta. Muuttolinnut ovat parhaillaan matkalla Suomeen, turkistarhojen verkkosuojaukset ovat pahasti kesken, eikä kukaan osaa ennustaa, minkälaisia viruksen muunnoksia lintujen mukana tänä vuonna saapuu Suomeen. On ymmärrettävää, että lukuisat kansainväliset tutkijat ovat varoittaneet Suomea turkistarhauksen aiheuttamasta pandemiauhasta, joka saadaan poistettua vain lopettamalla turkistarhaus. Muuten tartuntojen ja taloudellisten korvausten kierre voi jatkua loputtomasti.

Lue lisää (muualla verkossa)

Talouselämä 27.3.2024. Summa jopa 50 miljoonaa: Valtio maksaa turkistarhoille paljon suuremmat korvaukset kuin markkinoilta saisi.
Animalia-media 5.3.2024. Paisuvatko turkisalan saamat korvaukset jopa 100 miljoonaan euroon?
Animalia. Turkistarhaus.

Kuva: Salla Tuomivaara

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: