Turkistarhaton Suomi on taas ison askeleen lähempänä

Turkisalan onneton räpiköinti syvissä vesissä sai taas lisäiskun, kun Suomen suurin puolue SDP päätti puoluekokouksessaan, että tästä eteenpäin puolue ajaa turkistarhauksen sekä tarhattujen eläinten turkisten myynnin kieltämistä. Kielto on puolueen mielestä tehtävä siirtymäajalla ja turkistarhaajien sosiaaliturva huomioiden.

Ensimmäinen reaktioni oli häkellys – nytkö me tosiaan olemme tässä? Animalia on vuosien ajan tavannut säännöllisesti demaripoliitikkoja ja muita puolueen vaikuttajia. Olemme tehneet kaikkemme saadaksemme heidät ymmärtämään, miten epäeettistä turkistarhaus on ja miten se on saatava Suomessakin kiellettyä. Vastaanotto on ollut pääosin kiellolle myönteistä, mutta siltikään emme mitenkään voineet olla varmoja siitä, mille kannalle puoluekokous päätyy.

SDP:n käännyttyä turkistarhauksen vastaiseksi puolueeksi olemme tilanteessa, jossa viidestä hallituspuolueesta kolme vastustaa turkistarhausta. Demareita ennen vastaavan linjauksen ovat tehneet vihreät ja vasemmisto. Keskusta ja RKP taas ovat tunnettuja voimallisesta turkistarhauksen puolustamisesta, joten varmaa on, että ne tulevat pitämään turkistarhauksesta kynsin ja hampain kiinni. RKP:n kansanedustajat ja jopa ministeri ovatkin kiireellä tiedottaneet, miten he eivät aio antaa tämän hallituksen rajoittaa turkistarhausta.

Totta onkin, että tämänhetkisessä hallitusohjelmassa ei turkistarhauksesta sanota mitään. Silti tilanne on se, että syksyn aikana pitäisi tulla lausuntokierrokselle asetus, joka määrittelee vuosiksi eteenpäin sen, miten maassamme kasvatetaan ja kohdellaan turkiseläimiä. Turkisasetusta on hierottu vuosia, ja viimeisin näkemämme luonnos oli tasoltaan luokaton – parannukset eläinten olosuhteisiin olisivat sen perusteella mitättömiä.

Miten SDP:n päätös sitten vaikuttaa todellisuudessa turkistarhauksen tulevaisuuteen? Sitä on mahdotonta varmuudella ennustaa, mutta selvää on, että se luo suuria paineita koko hallituksen turkisvastaiselle enemmistölle. Olisi iso poliittinen tappio näille puolueille, jos ne antaisivat tehdä turkisasetuksesta sellaisen, ettei se vaikuta turkiseläinten olosuhteisiin tarhoilla merkittävästi.  Viime vuonna toteutetun kyselyn mukaan esimerkiksi SDP:n kannattajista 91 % vastustaa eläinten häkkikasvatusta. Asetuksella tuskin tullaan kieltämään vielä koko alaa, mutta esimerkiksi verkkopohjahäkkien kieltäminen olisi sellainen askel, joka tulisi ajamaan kasvatuksen alas.

Taistelumme turkistarhauksen lopulliseksi kieltämiseksi ei tietenkään ole vielä ohi. Kiellon saavuttaminen vaatii vielä paljon töitä, mutta tällaiset välivoitot antavat uutta voimaa taisteluumme. Näitä tavoitteita ei saavutettaisi ilman jokaisen turkistarhauksen vastustajan panosta, joten jatkakaamme työtä yhdessä ja yhä laajemman tuen voimin. Turkistarhaton Suomi on taas isomman askeleen verran lähempänä.

Kuva: Sami Takarautio / Unsplash

Lähteet (muualla verkossa)

Animalia 24.8.2020. Animalia ja Oikeutta eläimille iloitsevat SDP:n linjauksesta, jonka tavoitteena on turkistarhaton Suomi. 

Demokraatti 24.8.2020. Tämä on nyt SDP:n kanta: turkistarhaus on kiellettävä

SEY Suomen Eläinsuojelu. 10.10.2019. Taloustutkimus: Suurin osa kaikkien hallituspuolueiden kannattajista vastustaa tuotanto- ja turkiseläinten häkkikasvatusta

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: