Turkistarhauksen kielto on ainoa kestävä ratkaisu

Eilen päättyi taas yksi Saga Fursin huutokauppa Vantaalla. Myynnissä oli 5,6 miljoonaa minkinnahkaa, 700 000 ketunnahkaa ja 50 000 supikoirannahkaa. Huutokaupan tulos oli jälleen yksi uusi iso mahalasku alalle: ainoastaan minkit kävivät kaupaksi kohtuullisesti, mutta nekin hyvin alhaisella hinnalla.

Myynnissä olleista kettujen nahoista saatiin myytyä vain 21 %. Supikoiraturkiksista noin kolmasosa teki kauppansa ja parhaiten myyneistä minkeistä noin 75 % löysi ostajan. Tulos tarkoittaa miljoonia uusia varastoihin jääviä nahkoja kaikkien aiemmin myymättömien nahkojen lisäksi. Todennäköisesti tämä johtaa lukuisten turkistarhojen toiminnan loppumiseen, kuten Saga Fursin myyntijohtaja Mikko Hóvenkin arvioi Helsingin Sanomissa 16.9.2020.

Turkisala on nyt todella syvässä kriisissä. Nahkoja on jo pitkään kerätty varastoon, sillä tarjonta on ylittänyt kysynnän. Ala on odottanut uutta nousukautta, mutta sen sijaan sen kuoppa on käynyt vain entistä syvemmäksi.

Turkisala vetoaa nyt koronaan ja sen aiheuttamaan muotialan ahdinkoon. Toisaalta turkisten heikko menekki on helppo kaataa matkustusrajoitusten syyksi. Vaan kun tämä sama trendi on jatkunut jo useamman vuoden ajan, jo ennen koronaa ja matkustamisen rajoittamista, niin olisiko alan aika myöntää, että juna meni jo? Aidot turkikset eivät ole enää osa muotia, koska ihmiset eivät halua tukea eläinten tappamista turkkien vuoksi.

Turkiseläinten nahoista ei saada tällä hetkellä edes tuotantokustannuksia katettua. Ei edes niistä, jotka saadaan myytyä, saati sitten niistä, jotka jäävät varastoihin seisomaan. Mikään yritys ei voi toimia, jos vuosi toisensa jälkeen se ei saa kustannuksia katettua. Tarhojen sekä kasvatettujen eläinten määrät ovatkin viime vuosina laskeneet jo rajusti.

Turkisalaa ei pelasta enää mikään. Taloudelliset tuet alalle ovat heikkoa tekohengitystä, jolle ei ole perusteita. Ala tulee varmasti kuitenkin vaatimaan tukia, mutta missään nimessä niitä ei saisi turkisalan yrityksille myöntää kuin korkeintaan tarhaajien uudelleenkouluttautumiseen.

Meillä on nyt hallitus, jonka puolueista kolme viidestä kannattaa turkistarhauksen kieltoa. Toivottavasti tällä hallituksella on nyt riittävästi suoraselkäisyyttä tavoitteesta kiinnipitämiseen ja turkistarhauksen hallittuun alasajoon ja kieltämiseen myös Suomessa. Ajankohta päätökselle ei voisi olla oikeampi.

Kuva: Andrew Skowron

Lähteet (muualla verkossa)

Helsingin Sanomat 16.9.2020. Vantaalla on halli täynnä miljoonia ketunnahkoja, joita kukaan ei osta – Tänään päättyvä huutokauppa saattaa olla kuolinisku monelle turkistilalle

 

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: