Turkistarhauksen vastustus Suomessa ennätyksellisen suurta

Tällä hetkellä jo 80 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että nykymuotoinen turkistarhaus on tullut tiensä päähän. 

Kolmasosa suomalaisista haluaisi kieltää turkistarhauksen 5–15 vuoden siirtymäajalla ja 12 prosenttia kieltäisi turkistarhauksen mahdollisimman nopeasti. 35 prosenttia vastaajista sallisi tarhauksen jatkuvan vain, jos eläimille tarjotaan huomattavasti lisää tilaa ja mahdollisuuksia toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään. Vain 16 prosenttia sallisi turkistarhauksen jatkuvan ilman uusia rajoituksia. 

Vuosi sitten nykymuotoista tarhausta vastustavia oli 71 prosenttia suomalaisista. Esitettyyn kysymykseen “Mikä seuraavista kuvaa parhaiten mielipidettäsi turkistarhauksesta?” oli tänä vuonna lisätty uusi vastausvaihtoehto ”Turkistarhaus tulee kieltää mahdollisimman nopeasti”. Tämä keräsi heti 12 prosentin kannatuksen. Muutoin kysymys ja vastausvaihtoehdot pysyivät ennallaan. 

Vastustus tasaista eri ikäluokissa 

Naisista 90 prosenttia vastustaa nykymuotoista turkistarhausta, kun miehistä alaa vastustaa 71 prosenttia. Vastustus jakautuu varsin tasaisesti eri ikäryhmien välille sen ollessa suurinta 15-24-vuotiaiden (85 %) sekä 50-64-vuotiaiden (84 %) joukossa. 

Suomi kuuluu Euroopan unionin vähemmistöön maana, joka sallii edelleen turkistarhauksen. Suomen lisäksi vain Bulgaria, Kreikka, Kypros, Liettua, Portugali, Puola ja Romania sallivat turkistarhauksen ilman mitään rajoituksia. Näistä maista Bulgariassa, Liettuassa, Puolassa ja Romaniassa on käynnissä parlamentaarinen keskustelu turkistarhauksen lopettamiseksi.   

Taloustutkimuksen toteuttaman mielipidemittauksen tilaisivat Animalia ja Oikeutta eläimille -järjestö. Aineisto kerättiin loka-marraskuussa. 

Lue lisää (muualla verkossa) 

Animalia 25.11.2022. Suomalaisista 80 % vastustaa nykymuotoista turkistarhausta.

Animalia. Turkistarhauskiellot maailmalla.

Kuva: Andrew Skowron

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: