Unkari kieltää kettu- ja minkkitarhauksen

Unkari aikoo kieltää minkkien, kettujen, hillerien ja nutrioiden turkistarhauksen. Päätös on seurasta koronaviruksen leviämisestä Euroopan minkkitarhoilla. 

Unkarissa ei tällä hetkellä tarhata kielletyksi määriteltyjä lajeja, mutta päätöksellä halutaan estää se, etteivät turkistarhaajat siirrä toimintaansa Unkariin muista maista. Muun muassa Tanskan turkistarhaajien on arveltu olevan kiinnostuneita sellaisista Euroopan maista, joissa minkkitarhausta ei vielä ole kielletty. Tanska kielsi minkkien kasvatuksen koronaviruksen leviämisen estämiseksi vuoden 2021 loppuun asti. 

Unkarissa on kuitenkin yhä chinchilla- ja angorakanitarhoja, eikä laki puutu niiden toimintaan. 

Koronavirus levinnyt Ranskan ja Puolan turkistarhoille 

Koronavirus on altis tarttumaan minkkeihin. Tartunnat ovat levinneet nyt myös Ranskan ja Puolan minkkitarhoille.  

Ranskassa on neljä minkkitarhaa, joista yhdeltä löydettiin tartuntoja. Tilan kaikki tuhat minkkiä lopetettiin. Ranska kielsi aiemmin tänä syksynä turkistarhauksen viiden vuoden siirtymäajalla.

Myös Puolassa tartuntoja on löydetty yhdeltä minkkitarhalta. Puola on Euroopan toiseksi suurin minkinkasvatusmaa, joten jos virus pääsee leviämään maan muillekin tarhoille, voivat seuraukset olla mittavat. Turkistarhauskielto on Puolassa parhaillaan parlamentaarisessa käsittelyssä. 

Tähän mennessä koronavirusta on löydetty Ruotsin, Hollannin, Tanskan, Italian, Kreikan, Espanjan, Ranskan, Puolan ja Yhdysvaltojen minkkitarhoilta. Suomessa on tutkittu näytteet 30 minkkitarhalta, joista mistään ei löytynyt koronavirusta. Näytteiden keräämistä jatketaan Suomessa ainakin ensi kesään asti. 

Kuva: Annu Piensoho

Lähteet (muualla verkossa)

Animalia. Tarhauskiellot maailmalla.
Fur Free Alliance 29.9.2020. Victory! France to ban mink fur farming.
Magyarország Kormánya 24.11.2020. Az állatvédelemért felelős miniszteri biztos országos szinten lépett fel a húsevő prémes állatok prémcélú hasznosításával kapcsolatban.
Landsbygdensfolk.fi 25.11.2020. Coronavirus hos minkar i Frankrike.

Aiemmin Animalia-mediassa

Kuohunta koronaviruksen ja minkkitarhauksen ympärillä jatkuu

Tanskan kaikki minkit tapetaan koronaviruksen vuoksi
Koronavirus jatkaa leviämistään Euroopan minkkitarhoilla

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: