Vanhat sukureseptit jouluun 

Maria Uuksulainen

Ihanat jouluiset reseptit ovat Kahvila Rakastan -perheyrityksen vanhoja sukureseptejä vegaanisiksi muutettuina. Yrityksen omistajien Marian, Sofian ja Ellin sukujuuret ovat Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Suomessa, ja näistä juurista he ammentavat myös kahvilansa herkkureseptit. 

Supikkaita tulee 10-12 kpl, käristystä ja muusia neljälle ja rahkaa 6-8 annosta. 

Lanttusupikkaat 

10–12 kpl 

Lanttusupikkaat ovat tarjoiluastiassa.Kuori 

1 dl kylmää vettä 
¼ dl suolaa 
n. 2 1/2 dl ruisjauhoja 

Täyte 

500 g lanttua 
½ tl suolaa 
1 rkl tummaa siirappia 
ripaus mustapippuria 
50 g margariinia (Keiju merisuola) 

Voiteluun margariinia (Keiju merisuola) 

  1. Kuori ja viipaloi lanttu ohuiksi viipaleiksi. Hauduta lanttu ja mausteet margariinissa. Lisää tarvittaessa tilkka vettä tai margariinia. Tarkista maku ja jäähdytä. 
  1. Sekoita kylmään veteen suola ja ruisjauhot. Taikinan tulee olla helposti muotoiltavaa mutta ei halkeilevaa. Pyöritä taikinasta pötkö ja jaa se 10–12 osaan, jotka pyörität palloiksi. Litistä litteiksi kakkaroiksi ja kauli tai ajele paalikalla ohuita soikeita kuoria. Kakkarat ja kuoret on hyvä säilyttää vaiheiden aikana kannellisessa rasiassa, etteivät pääse kuivumaan. 
  1. Laita lanttuviipaleita kuoren toiselle puoliskolle ja käännä toinen puoli täytteen päälle. Painele puolikuun muotoisen supikkaan reunat kiinni haarukan tai pikkulusikan kärjellä.  
  1. Paista 250 asteessa n. 10 minuuttia. Voitele kuumana sulalla margariinilla. 

Nyhtökaurakäristys 

Neljälle  

Nyhtökaurakäristystä, perunamuusia sekä suolakurkkua kulhossa.480 g (2 pkt) maustamatonta nyhtökauraa 
150g margariinia (Keiju merisuola) 
3,33 dl alkoholitonta tummaa olutta 
1 tl suolaa 
kokonaisia mustapippureita 

  1. Paista nyhtökaura margariinissa pannulla rapeaksi.  
  1. Lisää suola ja pippurit ja kolmasosa oluesta. Kiehuta olut niin kuiviin, että nyhtökaura on taas rapeaa. Lisää taas kolmasosa oluesta ja toista kiehuttaminen. Lisää loput oluesta ja kiehauta. 
  1. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja margariinia.  

Nauti käristys perunamuusin ja jäisien sokeroitujen puolukoiden kanssa. 

Perunamuusi 

Neljälle

1 ½ kg perunoita
n. 5 dl kauramaitoa 
n. 1 tl suolaa 
150 g margariinia (Keiju merisuola) 

  1. Keitä kuorittuja perunoita vedessä n. 20 min kunnes ovat pehmeitä. Survo perunat sileäksi survokseksi.  
  1. Lisää margariini ja suola. Lisää maitoa välillä sekoittaen sen verran, että muusi on mielestäsi sopivan paksuista. 

Puolukkarahka kinuskikastikkeella 

6–8 annosta

Puolukkarahkan päälle on valutettu kinuskikastiketta.Rahka 

2,5 dl kasvipohjaista vispiä (SureWhip tai Oddly Goog easy whipping) 
400 g vaniljan makuista kreikkalaistyylistä jogurttia (Alpro soya greek style vanilla) 
4 dl puolukoita 
1 rkl vaniljasokeria 
sokeria maun mukaan 

Kinuskikastike 

2,5 dl kauraruokakermaa 
2,5 dl fariinisokeria 
ripaus suolaa 
50 g margariinia (Keiju merisuola) 
1 tl vaniljasokeria 

  1. Laita kauraruokakerma, fariinisokeri, suola ja margariini kattilaan. Keitä n. 15 minuuttia. Ota kattila liedeltä ja lisää vaniljasokeri. 
  1. Vaahdota vispi tiukaksi vaahdoksi. Survo n. puolet puolukoista ja jätä puolet kokonaisiksi. Sekoita jogurtti, puolukat ja sokerit vaahtoon. 
  1. Annostellessa valuta rahka-annosten päälle kinuskikastiketta maun mukaan. 

Tilaa Animalia-lehti

Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 4/2023. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Reseptit Maria Nuutinen, kuvat Sofia Uuksulainen

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: