Vegaanina ennen ja nyt

Iiris Ikonen

Vielä 1990-luvulla veganismi Suomessa oli lapsenkengissään. Vegaaniksi ryhtyminen oleminen vaati kekseliäisyyttä ja jopa huimapäisyyttä, sillä kasvipohjaisia korvikkeita eläinperäisille tuotteille ei tuolloin juuri ollut.

Nykyisin vegaani voi ostaa ruokakaupasta suunnilleen samoja tuotteita kuin sekasyöjäkin, sillä kasvipohjaiset vaihtoehdot ovat löytäneet tiensä lähes jokaiseen tuotekategoriaan. Uusia brändejä ja tuotteita tulee markkinoille tiuhaan.

Toista oli ennen. Niin kasvisruokavalioiden noudattaminen kuin fleksaaminenkin ovat helpottuneet paljon sitten 1990-luvun. Sosiologi, yhteiskuntatieteiden tohtori ja tietokirjailija Salla Tuomivaara ryhtyi vegaaniksi vuonna 1995.

Tuolloin veganismista alettiin puhua, ja osa Tuomivaaran ystävistä osoitti kiinnostusta aihetta kohtaan. Aivan ensimmäiset vegaanit, joita Tuomivaara tietää Suomessa olleen, olivat seuranneet ulkomaisia aktivistimedioita ja kuulleet veganismista sitä kautta. Lisäksi oli vanhempia ihmisiä, jotka olivat olleet pitkään kasvissyöjiä ja heille oli elävä ravinto tuttua.

Jäätelöä sai Ruotsista

Tuomivaara ei muista, että vegaaniksi ryhtyminen olisi tuntunut vaikealta. Jälkeenpäin hän on tosin ihmettellyt, miten kykeni siihen.

“Jotakin nuoruuden hurjapäisyyttä on varmaan tarvittu”, Tuomivaara arvelee.

Vegaaniksi ryhtymiseen liittyi Tuomivaaralla kaksi keskeistä huolenaihetta. Intohimoisena jäätelön ystävänä hän mietti, voisiko enää koskaan syödä jäätelöä. Ystävältään hän kuuli, että jäätelöä saisi Ruotsista ja oli helpottunut. Melko pian Suomen markkinoille tuli myös soijapohjainen Tofu line -jäätelö.

Toinen huolenaihe koski ravintolassa syömisen mahdollisuutta. Helsingissä oli tuolloin pari ravintolaa, joissa tarjoiltiin vegaanisia annoksia, kuten falafeleita. Tämä riitti Tuomivaaralle, sillä se mahdollisti ulkona syömisen. Tuomivaara kertoo, että usein paras vaihtoehto oli tilata juustoton pizza. Toisaalta ravintolassa syöminen ei ollut helppoa, ja omia eväitä oli hyvä pitää mukana kaiken varalta.

Maitotuotteille ei ollut korvikkeita

Ryhmäruokailua Katajamäen ekokylässä vuonna 1998.

Vegaaniksi ryhtyminen tiesi ruokaostoksilla käymisen merkittävää vaikeutumista. 1990-luvulla kauppojen valikoimassa alkoi kuitenkin jo näkyä vegaanisia tuotteita, jotka nykyään kuuluvat ruokakaupan perusvalikoimaan.

Tuoteryhmä, joka eniten tuotti päänvaivaa, olivat maitotuotteet. Niiden pois jättämisen myötä ruokien ostaminen kotiin muuttui täysin.

“Suomalaisessa ruokavaliossa maitotuotteet ovat keskeisiä. Itse olin aiemmin maitotuotteiden suurkuluttaja. Olin harvinainen nuori nainen, joka edelleen joi maitoa ruuan kanssa.”

Jäätelön lisäksi Tuomivaara söi paljon jogurttia ja viiliä. Juustoa meni kasvisruokiin. Ensimmäiset kasvimaidot saapuivat kuitenkin markkinoille.

“Joistain luontaistuotekaupoista sai soijamaitoa, joka oli ihan hirveän pahaa”, Tuomivaara sanoo.

Nykyisin kaikille maitotuotteille löytyy erilaisia kasvipohjaisia vaihtoehtoja. Jäätelöhyllyt notkuvat erilaisista vegaanisista jäätelöistä ja maidoista ja jogurteista löytyy myös runsaasti valikoimaa.

Vegaanisten vaihtoehtojen runsaus ilahduttaa Tuomivaaraa. Ennen vegaaniksi ryhtymistä Tuomivaara käytti paljon sinihomejuustoa, joten vegaanisen juustovalikoiman laajeneminen on ollut odotettu muutos.

Muutos on monen tekijän summa

Vaikka nykyinen kasvipohjaisten tuotteiden runsas tarjonta on tehnyt vegaanina olemisen selkeästi aiempaa helpommaksi, edelleen vain pieni osa väestöstä luokittelee itsensä vegaaniksi. Lihan ja eläintuotteiden syöminen istuu tiukassa.

Tuomivaaran mielestä leviämistä hidastaa eniten tottumus ja sen jälkeen hintakysymykset, jotka liittyvät sekä maataloustukipolitiikkaan että uusien tuotteiden kehittämisen ja pienemmän volyymin tuottamaan lisäkustannukseen.

“Eli ihmiset ennen kaikkea syövät sitä, mitä ovat tottuneet syömään. Tämän takia hyvät kasvisvaihtoehdot olisi tärkeää tuoda joukkoruokailuihin. Mutta tämä muutos ei tapahdu, jos julkista rahoitusta käytetään edelleen valtavasti liha- ja maitotuotteiden promoamiseen.”

Tilaa Animalia-lehti

Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 2/2022. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Kuvat: Anna Särkisilta, Sanna Särkelä

Artikkelikuvassa on vegaaniruokaa tarjolla Street Partyssa 1990-luvulla.

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: