”Vegaaninen ruokavalio on merkittävin asia, mitä voi maapallon hyväksi tehdä”

Suurin koskaan ruuantuotannon ympäristövaikutuksista julkaistu tutkimus kertoo, että lihantuotanto vie 83 % kaikesta viljelypinta-alasta, mutta tuottaa vain 18 % kuluttamistamme kaloreista.

Ilman lihan- ja maidontuotantoa maanviljelyltä vapautuisi yli 75 % peltopinta-alaa. Tämä alue olisi yhtä suuri kuin Yhdysvallat, Kiina, Euroopan unioni ja Australia yhteensä, ja silti voisimme ruokkia koko maailman väestön.

Science-lehdessä julkaistu suurtutkimus tukee aiempia tutkimustuloksia, jotka ovat osoittaneet eläintuotannon ja lihansyönnin olevan vahingollisia niin ilmastolle kuin ympäristöllekin.

86 % maailman nisäkkäistä on ihmisiä ja karjaa

Lihan- ja maidontuotanto tuottaa vain 15 % kaloreistamme ja 37 % proteiineistamme, mutta käyttää 83 % kaikesta viljelypinta-alasta ja tuottaa 60 % kaikista maatalouden hiilidioksidipäästöistä.

Tutkimuksen johtaja, Oxfordin yliopiston Joseph Poore sanoo Guardianin haastattelussa, että vegaaninen ruokavalio on todennäköisesti ainoa tehokas keino vähentää omaa negatiivista vaikutustaan maapallolla.

”Vegaanisella ruokavaliolla on paljon suurempi vaikutus kuin lentojen vähentämisellä tai sähköauton ostamisella, sillä nämä keinot vähentävät vain kasvihuonepäästöjä”, Poore sanoo.

Vegaaninen maailma tuottaisi 49 prosenttia vähemmän ruuantuotannosta aiheutuvia kasvihuonepäästöjä, aiheuttaisi 50 prosenttia vähemmän happamoitumista ja tarvitsisi ruuantuotantoon 19 prosenttia vähemmän vettä.

Vähäpäästöinenkin eläintuotanto aina huonompi vaihtoehto

Tutkimuksessa osoitettiin myös erot eri tuotantomuotojen välillä. Esimerkiksi raivatulla metsäalueella kasvanut lihakarja tuotti 12 kertaa enemmän kasvihuonepäästöjä kuin luonnontilaisella ravintorikkaalla laitumella kasvanut karja. Toisaalta tutkijat selvittivät lisäksi, että myös vähiten päästöjä aiheuttavat liha- ja maitotuotteet aiheuttivat niitä enemmän kuin kasvituotteet. Vähitenkin päästöjä aiheuttava naudanliha aiheutti niitä kuusi kertaa enemmän ja vei maapinta-alaa 36 kertaa enemmän kuin herne.

Kaksi kolmasosaa täysin vegaanisen maailman hyödyistä saavutettaisiin jo sillä, että kaikista eniten päästöjä aiheuttavat eläintuotannon muodot vaihdettaisiin kasvituotantoon. Poore kertoo, ettei päästöjen leikkaaminen ole helppoa. Rahaa kuitenkin olisi, sillä maataloustukina maksetaan vuosittain vähintään 500 miljardia dollaria.

”On olemassa paljon rahaa, jolla voisi tehdä jotain todella hyvää”, Poore sanoo.

Tutkimuksessa selvisi myös, että suhteellisen ekologisena pidetty makean veden kalankasvatus onkin voimakas kasvihuonepäästöjen aiheuttaja. Tällä tuotantotavalla katetaan kaksi kolmasosaa Aasian ja 96 % Euroopan kalatarjonnasta.

Lähteet (muualla verkossa)

ABC 2018: Would you go vegan to save the planet? Researchers say it might be our best option (englanniksi).
The Guardian 2018: Avoiding meat and dairy is ‘single biggest way’ to reduce your impact on Earth (englanniksi).

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: