Voitto! Italia kieltää turkistarhauksen

Muotialan kärkimaa Italia päätti kieltää turkistarhauksen vuoden 2022 alusta alkaen. Minkkien kasvatus on ollut kiellettyä maassa koronapandemian takia jo kuluvan vuoden ajan, mutta nyt kiellosta tehtiin pysyvä ja kaikkia turkiseläimiä koskeva.

Italian eläinoikeusjärjestöt ovat vuosien ajan taistelleet turkistarhauskiellon puolesta. Koronapandemia antoi alan kiellolle vauhtia, kun maassa kiellettiin minkkien kasvatus vuoden 2021 ajaksi. Juuri ennen joulua Italian senaatti kuitenkin äänesti alan kieltämiseksi kokonaan jo vuodenvaihteessa 2022.

Italiassa on kasvatettu noin 60 000 minkkiä vuodessa. Italia on kuitenkin myös yksi johtavista kansainvälisen muotialan keskuksista, joten kiellolla lienee vaikutuksia myös turkisten käytön hyväksyttävyyteen vaatesuunnittelussa.

Kieltoon sisältyy pykälä, jonka perusteella tarhat voivat luovuttaa vielä tarhoilla asuvat siitoseläimet sterilisoituna eläinten turvakodeille. Italian valtio tukee jokaista suljettavaa tarhaa korkeintaan kolmella miljoonalla eurolla tarhan sulkemis- ja purkamiskustannuksissa. Lisäksi tarhaajat voivat saada tukea yritystoimintansa muuttamiseksi puhtaan energian tuottamiseen.

Vuoden 2021 aikana Euroopan maista myös Viro ja Ranska kielsivät turkistarhauksen. Belgia aikaisti tarhauskieltoaan, kun maan viimeiset turkistarhat lopettivat toimintansa. Myös Hollanti kiirehti turkistarhauskiellon voimaantuloa ja maan viimeiset minkkitarhat lakkautettiin vuoden alussa. Kaikkiaan jo lähes 20 Euroopan maata on kieltänyt turkistarhauksen kokonaan.

Lue lisää (muualla verkossa)

LAV 21.12.2021. We have done it: Italy bans fur farming!

Animalia. Turkistarhauskiellot maailmalla.

Kuva: Andrew Skowron

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: