Yhä useampi yritys luopuu häkkikananmunien käytöstä

Enemmistö suomalaisista kananmunista tulee varustelluista häkkikanaloista. Silti trendi on voimakas: isot yritykset yksi toisensa perään lopettavat niiden ostamisen.

Viime vuodet ovat paljastaneet, että häkkikananmunien tuotanto on Suomessa voimakkaassa vastatuulessa. Fazer kertoi huhtikuussa 2019, että se luopuu häkkikanaloissa tuotetuista kananmunista vuoteen 2024 mennessä. Viime vuonna lähes samaan aikaan Kultamuna, Kesko ja Hesburger ilmoittivat, että ne luopuvat häkkikananmunien käytöstä ja myynnistä nyt tai lähivuosina. Pisimmän siirtymäajan otti käyttöön Kesko, joka lupaa myydä vain lattia- tai luomukananmunia vuodesta 2025 alkaen. Kultamuna sen sijaan siirtyi välittömästi vain häkittömien kananmunien myyntiin.

Aiemmin vastaavan päätöksen häkkikananmunista luopumisesta ovat tehneet muun muassa Lidl, R-Kioski ja HYY-Yhtymä sekä kansainvälisistä yrityksistä esimerkiksi Néstle ja McDonalds. Ilmoitukset ovat saaneet osan kananmuna-alan yrityksistä hermostumaan. Esimerkiksi suomalainen Munax arvosteli kovasanaisesti HYY-Yhtymän päätöstä, kun samaan aikaan sen kotimainen kilpailija Dava Foods antoi julkisuuteen varsin ymmärtäväisen lausunnon.


Ruotsissa kuluttajat eivät halua ostaa häkkikanaloiden munia, joten kaupat ovat poistaneet ne valikoimistaan.

Kesko julkaisi samalla myös laajemman eläinsuojelulinjauksensa. Tuotantoeläinten osalta linjauksessa ei ollut lainsäädäntöä tiukempia vaatimuksia muuten kuin munijakanojen osalta. Esimerkiksi kivunlievityksen käyttö kastraation ja nupoutuksen yhteydessä mainitaan vain suosituksena. Turkisten kohdalle Kesko on kirjannut erikoisen lauseen: ”Valikoimissamme ei ole sellaisia tuoteryhmiä, joiden valmistuksessa tyypillisesti saatetaan käyttää turkiksia.” Ylen haastattelussa Keskon edustaja kieltää, että Kesko olisi turkistarhausta vastaan. Kuitenkin hänen mukaansa Kesko tulee pysyttelemään tuotteissa, joissa ei ole käytetty aitoa turkista.

Poikkeus Pohjoismaiden joukossa

Suomi on poikkeuksellinen maa muihin Pohjoismaihin verrattuna, sillä meillä suurin osa kanoista elää edelleen häkkikanaloissa. Lattia- ja luomutuotanto lisääntyy kuitenkin vauhdilla, ja isojen yritysten linjaukset vauhdittavat kehitystä entisestään. Tällä hetkellä kananmunista noin 59 % tulee virikehäkkikanaloista, 33 % lattiakanaloista, 2 % ulkokanaloista ja 6 % luomukanaloista. Suomalaisessa kanalassa on keskimäärin 12 000 lintua, ja yhteensä munijakanoja on Suomessa noin 3,7 miljoonaa.

Ruotsissa virikehäkkimunien osuus on enää alle 13 %. Ruotsissa kuluttajat eivät halua ostaa häkkikanaloiden munia, joten kaupat ovat poistaneet ne valikoimistaan. Vielä tuotetut häkkikananmunat myydäänkin lähes kokonaan teollisuuden käyttöön. Myös Norjassa (40 %) ja Tanskassa (30 %) häkkimunat ovat vähemmistössä.


Suomessa suurin osa kanoista elää edelleen häkkikanaloissa.

Perinteiset häkkikanalat kiellettiin EU:ssa kuusi vuotta sitten. Päätöstä edelsi pitkä poliittinen työ, jossa eläinsuojelujärjestöt painottivat voimakkaasti sitä, että kaiken häkkikasvatuksen aika on jo ohi. Eläinsuojelujärjestöt korostivat jo silloin, että Suomen kannattaisi kieltää kaikki häkkikanalat kerralla, sillä jo lähitulevaisuudessa trendi tulee olemaan se, että häkkikananmunien kulutus laskee voimakkaasti. Suomi ei kuitenkaan halunnut asettaa kieltoa, ja niin suurin osa kananmunantuottajista investoi uusiin, varusteltuihin häkkeihin.

Ennuste on käynyt kuitenkin toteen. Nyt suuri osa tuottajista on tilanteessa, jossa alle kymmenen vuoden takaiset suuret muutostyöt alkavat olla auttamattomasti vanhentuneita. Virikehäkkien määrä on kuudessa vuodessa laskenut 20 prosenttia. Monilla tuottajilla on kuitenkin uudistuksen investointeja yhä maksamatta, sillä tuotannon kannattavuus on ollut jo vuosia heikkoa.

Lihankulutuksen laskusta, tai ainakin tasaantumisesta, on jo merkkejä havaittavissa. Sama ilmiö tulee hyvin todennäköisesti osumaan myös kananmunankulutukseen lähivuosina. Tuottajien on siis korkea aika miettiä, kannattaako huonosti kannattavaa tuotantoa jatkaa enää lainkaan.

Päivitetty 17.4.2019: Juttuun on lisätty Fazerin päätös luopua häkkikananmunista.

Kuva: Jo-Anne McArthur / We Animals.

Kuvitus: Freepik.

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: