YK julisti vuoden 2021 kansainväliseksi kasvisten vuodeksi

Vuoden tarkoituksena on nostaa esiin hedelmien ja kasvisten hyödyt ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnille sekä ruokaturvalle. Kasvisten kulutuksen lisääminen edistää myös YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista. Kasvisten juhlavuotta ohjaa YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO. 

Kasvisten syöminen edistää kiistatta ihmisten terveyttä. Lisäksi monipuolisempi kasvisten viljely on hyväksi ympäristölle. Yksipuolinen ravinto voi johtaa muutaman lajikkeen viljelyn suosimiseen ja köyhdyttää näin luonnon monimuotoisuutta. FAO:n mukaan syömme kasviksia kuitenkin liian vähän. WHO suosittelee vähintään 400 grammaa kasviksia ja hedelmiä päivittäin, jotta terveyshyödyt saavutettaisiin. Juhlavuoden taustaraportin mukaan vuonna 2017 liian vähäinen kasvisten syönti aiheutti noin 3,9 miljoonaa kuolemaa maailmanlaajuisesti.  

Kasvisten tuottajille tukia ja verohelpotuksia? 

Jopa 50 % kehittyvissä maissa tuotetuista hedelmistä ja vihanneksista menetetään sadonkorjuun jälkeen ennen kuin ne ovat kuluttajilla. Suuri määrä vihanneksia menee hävikkiin vain esteettisten syiden vuoksi.  Vuoden tarkoituksena on vähentää kasvisten ja hedelmien hävikkiä sekä tehdä kasvisten kuluttamisesta helpompaa ja halvempaa ja niiden tuotannosta kestävämpää. Vuoden aikana kiinnitetään huomioita digitaalisiin innovaatioihin, jotka mahdollistavat tuoretuotteiden jäljittämisen tuotannosta kulutukseen.  

FAO:n mukaan poliittisilla teoilla voidaan muuttaa tuotantotapoja ja kulutustottumuksia. Terveellisen ruuan kuluttamisesta pitäisi tehdä helpompaa, ja julkisissa hankinnoissa tulisi painottaa terveellistä ruokavaliota. FAO kannustaa myös tukien ja verohelpotusten tarjoamiseen kasvisten tuottajille.  

Kuva: Iñigo De la Maza / Unsplash

Lähteet (muualla verkossa) 

FAO. International Year fo Fruits and Vegetables 2021 

 

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: