Yli 1,5 miljoonaa EU-kansalaista haluaa kieltää eläinten häkkikasvatuksen

Suurin koskaan EU:ssa kerätty kansalaisaloite eläinten puolesta etenee EU-komissioon.

EU:n alueella kasvatetaan vuosittain yli 300 miljoonaa eläintä, muun muassa sikoja, kanoja, kaneja ja vasikoita, erilaisissa häkeissä. Häkkiratkaisut tehostavat tuotantoa, mutta ne rajoittavat voimakkaasti eläinten mahdollisuuksia toteuttaa perustarpeitaan, kuten liikkumisen vapautta. Tutkimus ja käytäntö ovat jo näyttäneet, että häkkikasvatus on auttamattomasti vanhentunut tapa kasvattaa eläimiä.

Yli 1,5 miljoonaa EU-kansalaista vaatii tuotantoeläinten häkkikasvatuksen lopettamista EU:ssa osallistumalla kansalaisaloitteeseen. Tämä on suurin koskaan EU:ssa kerätty kansalaisaloite eläinten puolesta. Allekirjoitusten kerääminen aloitettiin syyskuussa 2018, ja mukana keräämässä oli yli 170 eläin- ja ympäristöjärjestöä EU:n jäsenmaista. Suomesta aloitteen allekirjoitti yli 38 000 ihmistä.

Jotta EU:n kansalaisaloite otetaan käsittelyyn, on sen saavutettava vähintään miljoonan allekirjoittajan raja. Nimien tarkistamisen jälkeen aloite etenee EU-komission käsittelyyn. Komission tulee kolmen kuukauden sisällä aloitteen vastaanottamisesta kuulla aloitteen laatijoita, jotka pääsevät esittelemään aloitetta myös EU-parlamentille, sekä antaa tiedonanto, jossa komissio perustelee päätöstään kansalaisaloitteen etenemisestä.

Aloitteen eteneminen komissioon on jo itsessään suuri voitto tuotantoeläimille. Seuraavaksi on varmistettava, että komissio ryhtyy aloitteen vaatimiin toimiin ja eläinten hyvinvointia merkittävästi heikentävä häkkikasvatus saadaan kiellettyä koko EU:n alueella.

Lisätietoja (muualla verkossa)

Eurogroup for Animals: More than a million people want to see the end of cages for farmed animals (englanniksi).
Euroopan komissio: Eurooppalainen kansalaisaloite ”End the Cage Age”.
End the Cage Age -kotisivut (englanniksi).

Kuva: Flickr / Otwarte Klatki CC BY 2.0.

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: