WHO, FAO ja OIE muistuttavat jälleen koronaviruksen leviämisen riskistä minkkitarhoilla

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO, maailman eläintautijärjestö OIE ja maailman terveysjärjestö WHO julkaisivat maaliskuussa yhteisen lausunnon SARS-CoV-2-virustartunnoista villieläimissä. Lausunnossa todetaan muun muassa, että tarhatut minkit pystyvät tartuttamaan SARS-CoV-2-viruksen ihmisiin.

Järjestöt korostavat villieläinten SARS-CoV-2-tartuntojen seurannan tärkeyttä sekä virusvarastojen muodostumisen estämistä kotieläimissä.Maailmanlaajuisten järjestöjen WHO:n, FAO:n ja OIE:n lausunnossa käsitellään mahdollisia kotieläin- ja villieläinpopulaatioihin liittyviä riskejä. Viruksen tarttuminen ja leviäminen eläinpopulaatioissa voi johtaa uusien SARS-CoV-2-varianttien syntymiseen, jotka taas siirtyvät takaisin ihmisiin. Kotieläimistä minkkien on todettu olevan erityisen alttiita koronavirustartunnoille.

Kotieläinten lisäksi koronavirustartuntoja on todettu tarhatuissa tai vapaana elävissä villieläimissä, kuten isoissa kissaeläimissä, minkeissä, freteissä, valkohäntäpeuroissa ja ihmisapinoissa. Koronavirus voi siis levitä myös luonnonvaraisten eläinten kautta takaisin ihmisiin.

Koronavirus levinnyt minkkitarhoilla toimenpiteistä huolimatta

Minkkitarhat, joissa kasvatetaan tuhansia minkkejä ahtaissa olosuhteissa, muodostavat potentiaalisesti suuren riskin koronaviruksen säilymiselle ja mutatoitumiselle. WHO, FAO ja OIE nostivatkin esiin huolen minkkien aiheuttamasta koronaviruksen muuntumisesta jo tammikuussa 2021 julkaistussa raportissa. Myös Eurogroup for Animals ja Fur Free Alliance julkaisivat samana vuonna raportin koronaviruksen mutatoitumiseen ja minkkien tarhakasvatukseen liittyvistä terveysriskeistä. Raportin allekirjoitti useita virologian, tartuntatautien, kliinisen mikrobiologian ja eläinlääketieteen tutkijoita.

EU-alueen minkkitilat eivät saisi tulevaisuudessa muodostua paikoiksi, joissa koronavirus säilyy pitkiäkin aikoja. FAO, OIE ja WHO kehottavatkin kaikkia maita ryhtymään nyt toimiin, joilla vähennetään SARS-CoV-2-tartunnan riskiä ihmisten ja eläinten välillä, jotta viruksen muuntuminen ja leviäminen saataisiin pysäytettyä. EU:n nykyiset toimet minkkitarhoilla eivät ole olleet riittäviä, sillä koronavirus on niistäkin huolimatta levinnyt minkkitarhoilla muun muassa Tanskassa, Italiassa, Kreikassa, Hollannissa ja Ruotsissa.

Lue lisää (muualla verkossa)

WHO 7.3.2022. Joint statement on the prioritization of monitoring SARS-CoV-2 infection in wildlife and preventing the formation of animal reservoirs.

Eurogroup for Animals 14.3.2022. Risks from animal reservoirs of SARS-CoV-2 confirmed in statement from WHO, FAO and OIE.

Kuva: Erik Karits / Unsplash

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: