Vuosikymmenien ajan kanit ovat joutuneet kärsimään eläinkokeissa, joissa rokotteiden haitta-aineita on tutkittu niiden korvissa. Kokeiden luotettavuus on kyseenalaistettu jo pitkään, ja vihdoin näille testeille tuli loppu.
Rokotteisiin voi muodostua kuumetta aiheuttavia haitta-aineita, joita kutsutaan pyrogeeneiksi. Pyrogeenien esiintymistä on perinteisesti tutkittu pistämällä tutkittavaa rokotetta kanin korvasuonen laskimoon. Pistämisen jälkeen tarkkaillaan kanin ruumiinlämmön nousua. Injektioita voidaan toistaa niin monta kertaa, että kanin korvat vaurioituvat vakavasti, tai kunnes kanin ruumiinlämpö alkaa nousta. Kaikkiaan EU-alueella on vuosittain tapettu noin 25 000 kania pyrogeenisuustesteissä.
Kaneilla tehtävää pyrogeenisuustestiä on kritisoitu pitkään. Niiden herkkyyttä on pidetty rajallisena sekä koetta huonosti toistettavana. Myös eläinkokeettomia menetelmiä pyrogeenisuuden tutkimiseksi on ollut jo parinkymmenen vuoden ajan, ja näiden testien herkkyys ja luotettavuus on parantunut vuosien aikana merkittävästi.
Eläinkokeettomat menetelmät tarkempia ja luotettavampia
Euroopan farmakopeakomissio otti viimein tärkeän askeleen, kun se poisti kanin pyrogeenitestin Euroopan farmakopeasta. Euroopan farmakopeakomissio on lääkkeiden turvallisuuden valvonnasta vastaava sääntelyelin. Komissio vastaa Euroopan farmakopeasta, joka on Euroopan neuvoston julkaisema säädöskokoelma. Farmakopea sisältää sitovat laatuvaatimukset lääkeaineille, apuaineille ja lääkevalmisteille.
Farmakopean päätös säästää vuosittain kymmenet tuhannet kanit kärsimykseltä. Koska eläinkokeettomat menetelmät ovat kanikokeita tarkempia, varmistaa päätös myös rokotteiden paremman turvallisuuden.
Koska kaneilla tehtävä pyrogeenisuustesti poistettiin farmakopeasta, on lääkkeiden kehittäjien valittava jatkossa muita kuin eläinperäisiä menetelmiä valmisteidensa pyrogeenisuuden arvioimiseksi. Käytettävissä olevista menetelmistä monosyyttien aktivointitesti (MAT) on osoittautunut erittäin luotettavaksi ja tarkaksi ratkaisuksi pyrogeenien havaitsemiseen. MAT-testi perustuu ihmisen immuunisolujen reagoimiseen pyrogeeneihin, ja sen herkkyys ja toistettavuus ovat paremmat kuin kaneilla tehtävän kokeen.
Kesälle tehty päätös on merkittävä askel kohti eläinkokeiden lopettamista. Sen toivotaan lisäävän mahdollisuuksia uusien ja luotettavampien eläinkokeettomien menetelmien käyttöönotolle eri tieteenaloilla.
Lue lisää (muualla verkossa)
Eurogroup for Animals 22.9.2024. End of the rabbit pyrogen test in the European Pharmacopoeia.
European Directorate for the Quality of Medicines & HealthCare 5.7.2024. Ph. Eur. bids adieu to rabbit pyrogen test in its monographs.
Animalia. Eläinkoeraportti.
Kuva: unoL / iStock.com