Lopetin villan käytön käsitöissä – näistä syistä myös sinun kannattaisi

Pauliina Peijonen

Kylmässä Pohjolassa virkkuukoukkujaan vilkuttaa villauskovainen käsityöharrastajien yhteisö. Villa on käsityöläisten keskuudessa erittäin suosittu materiaali – onhan lampaanvillasta työstetty vaate monien mielestä kestävä ja eettinen. Tämä väite nousee käytännössä aina esiin, kun käsityöyhteisössä puhutaan villasta.

Kotimainen lampaanvilla on suurelta osin lihantuotannon sivutuotteena saatava materiaali. Kuitenkin vain noin neljä prosenttia suomalaisten käyttämästä villasta on peräisin Suomesta, sillä valtaosa suomenlampaan villasta päätyy jätteeksi. Trendikkään islantilaisneuleen materiaali onkin useimmiten peräisin merten takaa Australiasta ja Uudesta-Seelannista, joissa lampaanvillaa tehotuotetaan. Maailmanlaajuisesti noin puolet villasta on Australiasta, missä villasukkia kupeillaan kasvattaa noin 76,5 miljoonaa lammasyksilöä. Miksi villaiset lankakerät kannattaa jättää ostamatta?  

Syy 1: Tehotuotettu lammas ei saa elää hyvää elämää  

Australiassa ja Uudessa-Seelannissa villaa tehotuotetaan, mikä tarkoittaa miljoonia älykkäitä ja tuntevia yksilöitä kerättynä valtaviin lammaslaumoihin. Tällaisissa olosuhteissa lampaiden hyvinvoinnin turvaaminen ja sairaiden yksilöiden huomaaminen on käytännössä mahdotonta.   

Lammas elää keskimäärin 10–12 vuotta, mutta villantuotannossa lammas joutuu luopumaan elämästään tavallisesti 5–6 vuoden ikäisenä. Tämä johtuu siitä, että keski-ikäisen lampaan villantuotanto usein hidastuu. Vielä karumpi kohtalo lampailla on lihantuotannossa, jossa karitsa teurastetaan vain noin kahdeksan kuukauden ikäisenä, myös Suomessa.  

Syy 2: Villantuotanto aiheuttaa lampaalle kipua ja kärsimystä  

Ihmisen jalostustoiminnan seurauksena lampaan turkki kasvaa vauhdilla, minkä vuoksi se on kerittävä muutaman kerran vuodessa. Koska tehotuotannossa lammaslaumat ovat valtavia, keriminen tehdään ripeällä tahdilla liukuhihnatyyliin. Hurja kerimistilanne aiheuttaa lampaille pelkoa sekä usein myös kivuliaita ihovaurioita.   

Keriminen ei ole ainoa syy lampaiden kärsimykseen. Eläinsuojelujärjestöjen kiivaasta kampanjoinnista huolimatta australialaisten merinolampaiden kohtalona voi olla mulesing-käsittely. Käsittelyssä lampaan peräaukon ympäriltä poistetaan ihoa viiltämällä, jotta loiseläimet eivät pääse munimaan lampaan takamuksen poimuihin. Koska mulesing-käsittely tehdään tyypillisesti ilman kivunlievitystä, aiheuttaa se lampaille valtavasti kipua ja stressiä. Nykyään on mahdollista löytää joistakin villalangoista merkintä, jonka mukaan langan tuotannossa ei ole käytetty mulesing-käsittelyä, mutta se ei ole tae tuotannon eettisyydestä, saati ekologisuudesta.  

Syy 3: Villantuotanto tuhoaa ympäristöä  

Lammas on märehtijä. Tehotuotannossa suuret lammaslaumat siis tuuttaavat nautojen tapaan ilmaan suuren määrän metaania, joka voimakkaana kasvihuonekaasuna lämmittää ilmakehää. Karkeasti arvioituna villan hiilijalanjälki onkin noin seitsemän kertaa suurempi kuin puuvillan. Lampaiden kasvatus vaatii lisäksi suuren määrän vettä, sillä isokokoinen lammas voi juoda jopa seitsemän litraa vettä päivässä.  

Myös villan käsittely kuormittaa ympäristöä. Niin kutsutun superwash-menetelmän avulla villalangasta tehdään konepestävää ja kutistumatonta käsittelemällä lankaa ympäristölle haitallisilla kemikaaleilla, kuten kloorikaasulla.  

Syy 4: Villantuotanto aiheuttaa luontokatoa  

Villantuotanto aiheuttaa merkittävää haittaa luonnon monimuotoisuudelle. Maissa, joissa villaa tehotuotetaan, tarvitaan valtavalle määrälle lampaita myös valtavat laitumet. Laidunten vuoksi kaadetaan metsää, mikä puolestaan tuhoaa monien kotoperäisten lajien, kuten eri lintulajien, elinympäristön.  

Luonnollista käsityötä  

Käsitöitä harrastavan eläintenystävän ei tarvitse kuitenkaan välittömästi ripustaa virkkuukoukkua naulaan. Varteenotettavia vegaanisia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi erilaiset luonnonmateriaaleista valmistetut langat. Kokeile seuraavassa projektissasi esimerkiksi puuvilla-, pellava-, tai bambulankaa!

Tilaa Animalia-lehti

Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 3/2024. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Tutustu myös vegaanisten lankojen testiin!

Kuva: iStock.com / Jodie777

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: