Euroopan unionissa tehtäviä eläinkokeita säätelee ensisijaisesti koe-eläindirektiivi. Vaikka EU on kieltänyt kosmetiikan eläinkokeet, kiellon vaikutusta heikentävät poikkeukset, jotka sallivat eläinkokeet tietyissä kemikaalien turvallisuustutkimuksissa. EU:n kosmetiikkakielto on silti toiminut kansainvälisenä esimerkkinä, ja siten yli 40 maata on kieltänyt kosmetiikan eläinkokeet.
Koe-eläindirektiivi kansallisen lainsäädännön taustalla
Euroopan unionissa eläinkokeita säätelee ensisijaisesti niin sanottu koe-eläindirektiivi, joka astui voimaan vuonna 2013. Direktiivin tavoitteena on suojella eläimiä ja rajoittaa eläinkokeiden käyttöä erityisesti tutkimuksissa, joissa on mahdollista käyttää eläinkokeettomia tutkimusmenetelmiä. Jäsenvaltiot eivät voi tehdä tiukempaa lainsäädäntöä kansallisesti.
Direktiivi perustuu kolmeen pääperiaatteeseen, jotka tunnetaan nimellä 3R-periaatteet. Eläinkokeet tulee korvata vaihtoehtoisilla menetelmillä, jos mahdollista (replacement eli korvaaminen). Eläinkokeiden määrää tulee vähentää minimiin, kun kokeet ovat välttämättömiä (reduction eli vähentäminen). Eläinten kärsimyksiä tulee minimoida ja olosuhteita parantaa, kun eläinkokeita tehdään (refinement eli parantaminen). EU:n koe-eläindirektiivin lopullisena tavoitteena on korvata eläinkokeet niin pian kuin se on tieteellisesti mahdollista.
Suomessa koe-eläindirektiivi on pantu täytäntöön pääosin koe-eläinlailla ja koe-eläinasetuksella. Jokainen eläinkoe tarvitsee eläinkoeluvan, ja ne myöntää Suomessa hankelupalautakunta.
Kosmetiikan eläinkokeet on jo kielletty EU:ssa
EU on kieltänyt eläinkokeet, jotka tehdään kosmetiikassa käytettävien ainesosien tai lopputuotteiden vuoksi. Vuodesta 2013 alkaen on ollut kiellettyä testata kosmetiikkatuotteita tai niiden ainesosia eläimillä, eikä tällaisia tuotteita saa myydä EU:n alueella. Vaikka EU on virallisesti kieltänyt eläinkokeet kosmetiikan osalta, kieltoa ei noudateta täysin. Eläinkokeita on vaadittu tehtäväksi kemikaalien turvallisuustutkimuksissa riippumatta siitä, onko kyseistä ainetta käytössä vain kosmetiikassa vai myös muissa tuotteissa. Tämä heikentää merkittävästi kosmetiikan eläinkokeiden kiellon vaikutusta, eikä tilanteeseen ole odotettavissa muutosta.
EU oli maailman ensimmäinen alue, joka asetti kiellon kosmetiikan eläinkokeille. Tämä kielto on toiminut esimerkkinä muille maille, ja sen jälkeen kosmetiikan eläinkokeet on kielletty Australiassa, Britanniassa, Chilessä, Ecuadorissa, Etelä-Koreassa, Guatemalassa, Intiassa, Israelissa, Islannissa, Kanadassa, Kolumbiassa, Meksikossa, Norjassa, Sveitsissä, Taiwanissa, Turkissa ja Uudessa-Seelannissa. Yhteensä kosmetiikan eläinkokeet on siis kielletty yli 40 maassa. Muutamissa muissa maissa, kuten Brasiliassa ja Yhdysvalloissa, on osittaiset kiellot, joissa tietyt osavaltiot tai alueet ovat säätäneet lakeja kosmetiikan eläinkokeiden kieltämisestä. Viimeisimpänä Yhdysvaltojen Oregon kielsi eläimillä testatun kosmetiikan myynnin tammikuusta 2024.
Kuitenkin noin 80 prosenttia maailman maista sallii yhä eläinkokein testatun kosmetiikan myynnin ja markkinoinnin.
Lue lisää (muualla verkossa)
Animalia. Eläinkoeraportti.
Animalia. Eläinkokeet.
Euroopan komissio 2.5.2018. Maailmanlaajuinen kielto kosmetiikan eläinkokeille.
HSUS. Cosmetics animal testing FAQ.
NZAVS. Bans on Animal Testing.
Kuva: unoL / iStock.com