Animalian reseptit: Vegaanisia trendiruokia

Paula Heinonen

Pidempi korsi

Ruokatrendejä ovat katuruoka, terveysvaikutteinen ruoka sekä vietnamilainen keittiö. Tässä reseptikattauksessa on tarjolla herkkuja suoraan kunkin trendin huipulta: eettisen katukeittiön ”lihiksiä”, herkkusuun kesärullia sekä vegaaniatleetin proteiinipatukoita.

Kaksi "lihistä" ruskeaan leivinpaperiin kiedottuna. Niiden päällä on ketsuppia ja kurkkusalaattia.

Vegaanin ”lihikset”

16 kpl.

Taikina:
6 dl maustamatonta soijamaitoa
50 g tuorehiivaa
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl suolaa
1 rkl suolaa
14 dl hiivaleipäjauhoja

Täyte:
1 ½ dl soijarouhetta
1 ½ dl puuroriisiä
2 sipulia
1 rkl soijakastiketta
1 rkl etikkaa
1 ½ tl suolaa
1 ½ tl sokeria
1 tl rouhittua mustapippuria

Paistamiseen:
1 l rypsiöljyä

Lämmitä soijamaito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva maitoon. Lisää ensin joukkoon öljy, suola ja sokeri. Lisää jauhot pikkuhiljaa, kunnes tuloksena on kimmoisa taikina. Anna taikinan levätä liinan alla noin tunnin.

Aloita täytteen valmistaminen huuhtelemalla riisit lävikössä. Keitä riisejä noin 25 minuuttia. Turvota soijarouhe ja pilko sipulit. Kuullota sipuli pannulla öljyssä ja lisää joukkoon valutettu soijarouhe. Mausta. Valuta riisit ja lisää ne myös pannulle. Sekoita hyvin ja tarkista maku.

Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja pyöräytä se suurin piirtein pitkulan muotoon. Leikkaa taikina 16 samankokoiseen palaan. Muotoile taikinapalasta pallo ja kauli se soikion muotoon. Lättynen on hyvän kokoinen, kun se on pienen kämmenen mittainen (noin 16 cm). Sivele soikion toinen reuna vedellä ja lusikoi 2 rkl täytettä lätylle. Sulje tasku ja painele sauma kiinni haarukalla. Pistele päälle muutama ilmareikä. Asettele valmiit taskut esimerkiksi uunipellille liinan alle odottelemaan paistoa.

Kuumenna öljy isossa kattilassa. Testaa taikinanokareella koska öljy on valmista paistamiseen (180 astetta) – taikina nousee pintaan ja ruskistuu. Laske lihis varovasti (reikä)kauhan avulla öljyyn ja paista molemmin puolin ruskeaksi. Valmiit paistokset on hyvä asetella talouspaperilla vuoratulle lautaselle/tarjottimelle, jotta ylimääräinen öljy imeytyy pois.

Rapean riisipaperin sisään on kääritty erilaisia vihanneksia.

Kesäkääryleet

18 kpl.

1 punainen chili
1/2 punainen paprika
1 pieni kevätsipuli varsineen
1 porkkana
noin 3 dl varhaiskaalia
2 valkosipulinkynttä
2 cm pala inkivääriä
100 g savustettua tai marinoitua tofua
½ limetin mehu
3 rkl soijakastiketta
50 g riisivermiselliä
18 riisipaperiarkkia

Poista chilistä siemenet. Suikaloi kaikki kasvikset ohuiksi ja raasta valkosipuli ja inkivääri. Voit käyttää myös muita sesongissa olevia kasviksia. Liota riisivermiselli kuumassa vedessä paketin ohjeen mukaan ja valuta hyvin. Leikkaa myös tofu ohuehkoiksi suikaleiksi. Yhdistä kaikki suureen kulhoon ja mausta limetin mehulla ja soijakastikkeella.

Käytä riisipaperiarkkien liotukseen esimerkiksi isoa lautasta. Liota yhtä arkkia kerralla noin 15 sekuntia, kunnes se on notkea. Tuo arkki toiselle lautaselle ja lusikoi kasviksia sen alareunaan. Kahden suupalan kokoiset kääryleet ovat sopivia. Käännä arkin alareuna ja sivut sisään ja rullaa kääryle rullalle.

Kolme herkullista proteiinipatukkaa päällekäin. Ne ovat koristeltu suklaalla, karpaloilla, seesaminsiemenillä ja ruususuolalla.

Suklaa-proteiini-patukat

Noin 30 pientä patukkaa.

2 dl siemen- tai pähkinäsekoitusta
1 ½ dl proteiinijauhetta (soija, riisi, herne, hamppu)
100 g pehmeitä taateleita (noin 15 kpl)
100 g tummaa suklaata
3 rkl kookosöljyä
ripaus suolaa

Päälle:
sulatettua tummaa suklaata
kuivattuja karpaloita
seesaminsiemeniä
ruususuolaa

Hienonna siemeniä tehosekoittimessa ja laita ne sitten sivuun. Vältä jauhamasta siemeniä liian hienoksi. Blendaa seuraavaksi taatelit karkeaksi massaksi. Lisää nyt siemenseos ja proteiinijauhe joukkoon koko ajan sekoittaen. Sulata suklaa ja pehmennä kookosöljyä ja lisää ne myös blenderiin. Mausta ripauksella suolaa.

Vuoraa pieni vuoka leivinpaperilla ja sipaise siihen vähän neutraalin makuista öljyä. Esimerkiksi noin 20 cm x 20 cm vuoka on sopiva. Painele massa tasaisesti ja tiiviisti vuokaan. Laita jääkaappiin jähmettymään. Massa on parasta leikata paloihin, kun se on vielä hiukan pehmeää. Syötäväksi se on parhaimmillaan seuraavana päivänä. Patukat ajavat asiansa sellaisenaan, mutta luksusversion niistä saat, kun lisäät vielä päälle sulatettua suklaata, kuivattuja karpaloita, siemeniä ja ripauksen ruususuolaa.

Säilytä patukoita joko jääkaapissa tai tiiviissä purkissa kuivassa ja viileässä paikassa.

Löydät lisää reseptejä Pidempi korsi –blogista (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Reseptit ja kuvat: Paula Heinonen.

Tilaa Animalia-lehti

Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 1/2015. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: