Ruokahävikistä puhuttaessa unohdetaan, että eläinperäisen tuotteen takana on ollut ainutkertainen elämä.
Hävikkiviikkoa vietetään jälleen 11.–17.9.2023. Hävikkiviikkoa on vietetty vuodesta 2013 lähtien. Kampanjaviikon tavoite on herättää keskustelua ruokahävikistä ja lisätä ruoan arvostusta. Ruokahävikillä tarkoitetaan ruokaa, joka on alun perin ollut syömäkelpoista, mutta joka jää syömättä ja päätyy biojätteeksi.
Hävikkipuhe voi helposti mennä näpertelyksi ja isot linjat hämärtyvät. Vielä enemmän piiloon jäävät kuitenkin eläimet. On tietysti tärkeää pyrkiä vähentämään hävikkiä niin kotitalouksissa kuin laitoskeittiöissäkin, mutta vielä tärkeämpää olisi kääntää katse eläinperäisten tuotteiden koko tuotantoketjuun. Nahistuneella porkkanalla ja eläinperäisellä tuotteella on olennainen ero: tuntevuus, tietoisuus ja ainutkertainen elämä.
Suuri osa ruoan ilmastovaikutuksista syntyy eläinperäisten tuotteiden tuotannosta. Erityisesti naudanliha, maito ja juusto kuormittavat ympäristöä nautojen ruoansulatuksen metaanin vuoksi. Jos jauhelihapaketin tai juuston kannikan sitten heittää bioroskiin, turhien päästöjen ja hävikin lisäksi on aiheutettu jotain muutakin – elämän hävikkiä.
Elintarvikejätettä lihantuotannossa EU-komission määritelmän mukaisella raportoinnilla kertyy Suomessa 17,6 miljoonaa kiloa vuodessa. Toisaalta teurastuksessa ja lihanjalostuksessa elintarvikkeeksi päätyy 42 prosenttia jakeista ja tätä suurempi osa eläinsivutuotteiksi (47 prosenttia), mutta ruokahävikkiä ei sen sijaan synny juuri lainkaan.
Mitä näiden lukujen takana lymyää? Sivuvirtojen, hävikkiprosenttien ja elintarvikejätteen takana on kuolleita vasikoita, niskastaan murrettuja broilereita, silppuroituja kukkotipuja, betonilattiaan iskettyjä possuja ja leikattuja päitä ja jalkoja. Ruumiinosia ja kokonaisia yksilöitä, jotka kasvavat ja kuolevat eläinteollisuuden rattaissa: hautomoissa, halleissa, käytävillä ja karsinoissa.
Eläintuotanto aiheuttaa väistämättä lihapaketteihin päätyvien eläinten lisäksi itsestään kuolevia, tilalla tapettavia ja teuraskuljetuksessa vahingoittuneita yksilöitä. On aika arvostaa ruokaa, mutta olisi aika alkaa arvostaa myös elämää.
Lue lisää (muualla verkossa)
Kuluttajaliitto. Hävikkiviikko.
Saasyödä.fi
Kuva: Victoria de Martigny / We Animals Media