Joulun tuoksuja ja makuja 

Lilli Fant

Pikkujouluissa on ihana tarjota meheviä Biscoff-kuppikakkuja ja suolaisia joulutorttuja. Tarjoilut kruunaa piparminttukaakao, joka lämmittää sopivasti myös talvisilla retkillä! 

Biscoff-kuppikakut

8–10 isoa kuppikakkua

Biscoff-kuorrutettu muffinsi2,5 dl kasvimaitoa 
½ dl rypsiöljyä 
1,5 dl fariinisokeria 
1 tl vaniljasokeria 
3 dl vehnäjauhoja 
1 tl leivinjauhetta 
½ tl ruokasoodaa 
1 tl kanelia 
¼ tl neilikkaa 

Kuorrute

150 g margariinia 
200 g Biscoff-levitettä 
2 rkl kasvimaitoa 
ripaus suolaa 
n. 4 dl tomusokeria 

1. Mittaa kasvimaito, öljy, sokeri ja vaniljasokeri kulhoon ja sekoita. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet ja lisää ne nesteisiin. Vältä taikinan ylisekoittamista. Taikina saa jäädä melko juoksevaksi, jolloin kuppikakuista tulee meheviä. 

2. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Jaa taikina Amerikan-muffinssivuokiin, jotka pitävät muotonsa. Jos käytät muita vuokia, käytä lisäksi muffinssipeltiä tai laita kaksi vuokaa päällekkäin. 

3. Paista kuppikakkuja uunissa n. 20 minuuttia. Tarkista pohjien kypsyys esimerkiksi puutikulla. Tarkkaile pohjia, jotta ne eivät kuivahda. 

4. Anna pohjien jäähtyä. Vatkaa sähkövatkaimella huoneenlämpöinen margariini, Biscoff-levite, suola ja kasvimaito tasaiseksi. Lisää seokseen tomusokeria desi kerrallaan, kunnes kuorrute on sopivan jähmeää. Pursota pursotuspussilla kuppikakkujen päälle.  

Vegefeta-joulutortut

10 joulutorttua 

Vegaaniset fetatortut1 pkt (500 g) lehtitaikinalevyjä 
2 rkl kasvimaitoa voiteluun 

Täyte

2 dl kaurafraichea 
100 g vegefetaa 
½ dl ruohosipulia 
¼½ tl suolaa 

1. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Sulata lehtitaikinalevyt. Leikkaa levyt neliöiksi ja taittele haluamallasi tavalla. Voitele kasvimaidolla. Paista uunissa n. 10 minuuttia. 

2. Silppua ruohosipuli ja sekoita kaurafraichen ja suolan kanssa. Murenna seokseen vegefeta ja sekoita tasaiseksi. Lisää tarvittaessa suolaa. Jaa täyte jäähtyneiden torttujen päälle. 

Piparminttukaakao 

Kahdelle 

Piparminttukaakao1 dl kahvia 
3 dl kasvimaitoa 
½ dl Marianne Crush -rouhetta 
2 rkl fariinisokeria 
3 rkl kaakaojauhetta 

Koristeluun 

Kauravispiä 
Marianne Crush -rouhetta 

1. Lisää kaikki ainekset pieneen kattilaan ja sekoita tasaiseksi esimerkiksi vispilällä. Kuumenna seos kiehuvaksi samalla sekoitellen. 

2. Jaa kaakao mukeihin ja koristele kauravispillä ja Marianne-rouheella. 

Reseptit ja kuvat: Lilli Fant

Lisää reseptejä löydät Instagramista @vegaanijuttu.

Tilaa Animalia-lehti

Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 4/2024. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: