Kettujen kasvatus romahtanut 70 prosenttia muutamassa vuodessa

Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto Fifur julkaisi tilastot vuoden 2023 turkistuotannosta. Tilastot vahvistavat sen, mikä on ollut aavistettavissa: alan alamäki jatkuu ja vaikeudet syvenevät.

Tilastojen mukaan Suomessa syntyi 1,2 miljoonaa turkiseläinten pentua vuonna 2023. Määrä on noin 100 000 pentua vähemmän kuin edellisenä vuonna ja 800 000 pentua vähemmän kuin vuonna 2021. Todellinen viime vuonna tuotettujen turkisten määrä on huomattavasti vähemmän kuin 1,2 miljoonaa, sillä lintuinfluenssan takia lopetettiin ja hävitettiin syksyllä 2023 lähes puoli miljoonaa turkiseläintä, joista suurin osa oli keväällä syntyneitä pentuja.

Minkkien pentuja syntyi viime vuonna 516 000 yksilöä, mikä on 22 000 pentua vähemmän kuin edellisenä vuonna (-4 %). Sinikettuja syntyi 491 000, mikä on 144 000 pentua vähemmän kuin vuonna 2022 (-22 %). Viisi vuotta aiemmin Suomessa kasvatettiin 1,04 miljoonaa minkinpentua, joten viidessä vuodessa minkintuotanto on laskenut 50 prosenttia. Kettutarhaus on romahtanut vieläkin voimakkaammin: vuonna 2019 Suomessa syntyi vielä 1,56 miljoonaa siniketunpoikasta, joten tuotannon romahdus on viidessä vuodessa ollut 68 prosenttia.

Työllistävyys puolittunut viidessä vuodessa

Erityisesti suuret turkistilat ovat lopettaneet tai supistaneet toimintaansa. Yli 10 000 nahkaa tuottaneita minkkitarhoja oli viime vuonna vain yksi, kun edellisenä vuonna saman kokoluokan tiloja oli 11 ja viisi vuotta aiemmin 15. Yli 10 000 nahkaa tuottavia kettutiloja oli viime vuonna 6, kun vuonna 2022 niitä oli 8 ja viisi vuotta aiemmin 20. Suurin osa minkeistä kasvatetaan alle 500 nahkaa vuodessa tuottavilla tiloilla eli selkeästi sivutoimisesti. Kettuja taas kasvatetaan eniten 3000–10 000 eläimen tiloilla.

Toiminnassa olevien turkistarhojen lukumäärästä on vaikea saada tarkkaa tietoa. Fifurin tilaston mukaan järjestössä oli 442 jäsenyritystä vuoden 2023 lopussa. Kesällä 2024 Ruokavirasto taas arvioi, että Suomessa olisi toiminnassa enää noin 280 turkistarhaa. Fifurissa on todennäköisesti runsaasti sellaisia jäsenyrityksiä, jotka ovat joko lopettaneet toimintansa kokonaan tai jotka eivät tällä hetkellä kasvata eläimiä heikon taloudellisen kannattavuuden takia.

Tuotannon laskiessa myös alan työllistävyys laskee. Turkistarhaus työllistää suoraan enää 433 henkilötyövuotta Suomessa. Kun mukaan lasketaan huutokauppayhtiö Saga Fursin työntekijät, alan tutkijat ja turkisten muokkaukseen liittyvä työllisyys, on työllistävyys noin 890 henkilötyövuotta. Kun laskelmaan lisätään myös kerrannaisvaikutukset, katsottiin alan kokonaistyöllistävyydeksi 1420 henkilötyövuotta vuonna 2023. Viisi vuotta aiemmin, vuonna 2019, turkistarhaus työllisti suoraan 1246 henkilötyövuotta ja kerrannaisvaikutuksineen 2830 henkilötyövuotta. Alan kokonaistyöllistävyys on siis puolittunut viidessä vuodessa, ja tarhauksen suora työllistävyys tippunut lähes kolmasosaan.

Voimakkaalla tappiolla tuottaminen jatkui

Myöskään talouslukujen tarkastelu ei anna mairittelevaa kuvaa alan tulevaisuudesta. Sinikettujen keskimääräinen myyntihinta oli 46,8 euroa vuonna 2023. Laskua edellisestä vuodesta oli 6 euroa, sillä keskihinta vuonna 2022 oli 53,8 euroa (-13 %). Ketunnahan tuotantokustannuksen arvioidaan olevan noin 85–100 euroa, joten jokainen myyty nahka tuottaa tarhaajalle jopa 50 euron tappion.

Minkinnahan keskihinta vuonna 2023 oli 24,3 euroa, kun edellisvuonna se oli 24,9 euroa (-2 %). Minkin kasvatuskustannus on 35 euron tienoilla, joten sekin tuottaa tappiota vähintään 6 euroa eläintä kohden. Erityisesti kettuturkisten hinnat ovat laskeneet jyrkästi jo kymmenen vuotta muutamaa pientä ja väliaikaista nousuvuotta lukuun ottamatta.

Turkisten vienti Suomesta tuotti viime vuonna 304 miljoonaa euroa, mutta samaan aikaan turkisten tuonnin arvo oli 179 miljoonaa euroa. Tuonnin suuri määrä johtuu ulkomailla tuotetuista turkiksista, jotka tuodaan Suomeen huutokaupattavaksi. Todellisuudessa vienti tuotti siis noin 125 miljoonaa euroa. Alan maksamat verotulot olivat 18 miljoonaa euroa valtiolle ja seurakunnille sekä 4 miljoonaa euroa kunnille. Yhteenlasketut verotulot ovat puolittuneet viidessä vuodessa.

Suomi ei ainoa maa, jossa turkistarhaus on Euroopassa romahtanut. Jo 21 Euroopan maata on kieltänyt turkistarhauksen, mikä näkyy Euroopassa tuotettujen nahkojen määrän voimakkaana laskuna. Suomen lisäksi enää Puola ja Kreikka tuottavat merkittävässä määrin minkinnahkoja, eikä kettuja kasvateta Suomen lisäksi enää kuin muutamia kymmeniä tuhansia Puolassa. Supistuvat turkisten globaalit markkinat ovatkin johtaneet siihen, että huutokauppayhtiö Saga Furs sulkee kaksi ulkomaista tytäryhtiöitään ja karsii myös Suomessa henkilöstökuluja sekä tilakustannuksia.

Turkistarhauksen hyväksyttävyys roimassa alamäessä

Turkisala on teettänyt jo vuosia oman mielipidemittauksen alan hyväksyttävyydestä. Gallupissa on kysytty suomalaisilta, että kannattavatko he ”kotimaista, sertifioitua turkiskasvatusta”. Keväällä 2024 myönteisesti tai erittäin myönteisesti suhtautuvien määrä oli laskenut 7 prosenttiyksikköä edellisestä vuodesta ja 11 prosenttiyksikköä vuodesta 2022. Nyt myönteisesti suhtautuvien osuus oli 39 prosenttia. Ala oli selvittänyt myös sitä, kuinka moni suomalainen voisi muuttaa suhtautumistaan turkisalaan myönteisemmäksi, jos elinkeino kehittää eläinten hyvinvointia ja terveyttä ja ympäristövastuuta. Vain 30 prosenttia vastaajista uskoi, että suhtautuminen voisi muuttua positiivisemmaksi alaa kehittämällä.

Animalian ja Oikeutta Eläimille -järjestön syksyllä 2023 teettämässä mielipidemittauksessa 83 prosenttia suomalaisista oli sitä mieltä, että turkistarhaus pitää kieltää tai eläimille pitää tarjota huomattavasti lisää tilaa ja mahdollisuuksia toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään. Turkistarhauksen haluaisi kieltää mahdollisimman nopeasti tai 5–15 vuoden siirtymäajalla 56 prosenttia suomalaista. Kiellon kannatus oli kasvanut vuodessa 11 prosenttiyksikköä. Onkin todennäköistä, että alan esittämä väite, jossa turkistarhaukseen liitetään kotimaisuus ja sertifiointi, saa ihmiset vastaamaan myönteisemmin kuin suoraan alan kieltämisestä kysyminen.

Lue lisää (muualla verkossa)

Fifur. Turkiselinkeinon tilastot 2023.
Saga Furs 23.8.2024. Sisäpiiritieto: Saga Furs lopettaa kaksi ulkomaista tytäryhtiötään.
Animalia 9.11.2023. Nykymuotoista turkistarhausta vastustaa 83 % kansalaisista – täyskiellon kannatus kasvanut 11 prosenttiyksikköä.

Kuva: Andrew Skowron / We Animals Media

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: